Zaterdag 23/01/2021

Voeding kost in België fors meer dan in rest van Europa

Voor brood, vlees, vis en zuivel betaalt u in België fors meer dan in de rest van Europa, zo blijkt uit een vergelijkende studie van Eurostat. De prijzen van tabak en alcoholische dranken blijken in België dan weer rond het gemiddelde te zitten.

Prijzen van etenswaren liggen 15 procent hoger dan het Europees gemiddelde

Niet alleen onze hogere levensstandaard verklaart het prijsverschil. De Belgische winkels bieden ook een ruimer gamma aan, wat een logistieke meerkost betekent.

Slaan ze hun voorraad voeding in, dan tasten de Denen het diepst in hun zakken. De prijzen liggen er 39 procent hoger dan het Europese gemiddelde. Ierland volgt het Scandinavische land op de hielen, daar is voeding 29 procent duurder dan in de rest van Europa. Maar ook België behoort met een vijfde plaats tot de Europese kopgroep wat voeding betreft. Gemiddeld liggen de prijzen hier 15 procent hoger dan het Europese gemiddelde. Dat berekende Eurostat in een vergelijkende studie. Daarvoor bracht het maar liefst 500 producten in de 27 Europese lidstaten in rekening.

België blijkt het allerduurste land voor vis te zijn: hier betaal je 28 procent meer dan het Europese gemiddelde. De prijs van brood en granen ligt 16 procent hoger. Vlees en vis zijn in België dan weer een vijfde duurder dan de rest van Europa. Maar daarmee zijn we wel nog goedkoper af dan Denemarken, Ierland, Luxemburg en Finland. Macedonië, Bulgarije en Roemenië zijn hekkensluiters: de gemiddelde voedingsprijzen ligger er tot bijna de helft lager dan in ons land. Ook in Nederland blijkt voeding opmerkelijk goedkoper dan hier.

Gaat het over alcoholische dranken, dan zit België bijna pal op het gemiddelde (plus 1 procent), terwijl de Zweden 38 procent meer betalen. Ook tabak is hier ‘slechts’ 8 procent duurder dan in de rest van Europa. De Ieren betalen ruim twee keer meer voor een pakje sigaretten dan de rest van de Europeanen. Ook in pakweg Frankrijk en Groot-Brittannië kost tabak een stuk meer. “De grote prijsverschillen voor alcohol en tabak zijn voornamelijk toe te schrijven aan grote differentiatie tussen de geheven accijnzen”, schrijft Eurostat.

Naast het taksenverschil verklaart ook de hoge levensstandaard in België gedeeltelijk de prijsverschillen. “Traditioneel is voeding duurder in landen met hoge inkomens”, zegt Xavier Gellynck van de vakgroep Landbouweconomie aan de Universiteit Gent. “Ook het aandeel van grondstoffen in de kostprijs van eindproducten neemt af. Daardoor spelen de landelijke verschillen in loonkost, zowel in de verwerkings- als in de distributiesector, een duidelijkere rol.”

Fevia, de sectororganisatie voor de voedingsindustrie, wijst ook naar de structuur van de Belgische retailsector, en naar onze culturele voorkeuren. “In Belgische winkels vind je een veel ruimer en kwalitatiever aanbod dan in de ons omringende landen”, vertelt algemeen directeur Chris Moris. “In het buitenland verkopen supermarkten doorgaans het huismerk, en een nationaal merk. Hier is het aanbod ruimer: meer producten, meer keuze. Winkelketens zetten hier ook veel meer in op andere troeven dan ‘de laagste prijs’, zoals kwaliteit en ruime keuze. In het buitenland is die tendens veel minder uitgesproken. In de lokale bakkers vind je bijvoorbeeld niet de 101 verschillende broodsoorten, zoals bij ons vaak het geval is.”

En dat stuwt de gemiddelde prijs de hoogte in. Want meer aanbod betekent bijvoorbeeld meer logistiek. Moris: “Vergelijk je de goedkoopste producten uit het gamma, dan zijn voedingsproducten niet zoveel duurder dan in het buitenland. Maar de duurdere merken trekken het gemiddelde op.”

En blijkbaar zijn Belgen best bereid om meer te betalen. “Het Belgisch Prijsobservatorium signaleerde eerder al dat de Belgische consument niet altijd het goedkoopste product uit de rayon kiest. Belgen lijken een duurdere smaak te hebben, zijn bereid te investeren in luxe.” Moris verwijst daarbij naar onze bierconsumptie. “De interesse in goedkope pintjes neemt gestaag af, maar de luxebiermerken gaan almaar vlotter over de toonbank.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234