Dinsdag 19/01/2021

Voeding komende jaren niet meteen goedkoper

Brussel l De prijzen voor voedsel zijn gemiddeld met 4,2 procent gestegen. Dat zegt voedingsfederatie Fevia. Voedingsmiddelen worden de komende jaren niet meteen goedkoper. De winstmarges van de bedrijven staan te veel onder druk om prijsverlagingen toe te laten.

Iedereen heeft het ongetwijfeld gevoeld in zijn portemonnee: de prijzen voor voeding zijn fors gestegen. Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, heeft die toename in cijfers uitgedrukt. Over heel 2007 stelde de organisatie een stijging van de afzetprijzen met 4,2 procent vast. Dat is beduidend meer dan een jaar eerder.

Vooral in de tweede jaarhelft zijn de voedingsmiddelen duurder geworden. Dat komt omdat de fabrikanten sinds de zomer de hogere grondstoffenprijzen hebben doorgerekend. Ten opzichte van een jaar eerder lag het gemiddelde prijsniveau daardoor in november al 4,4 procent hoger. Achter dat cijfer gaan echter niet alleen prijsstijgingen schuil voor onder meer zuivel, chocolade, granen en brood. Sommige voedingsproducten zoals groenten en fruit werden ook goedkoper.

Volgens Chris Moris, directeur-generaal van Fevia, is wat betreft het duurder worden van onze voeding het ergste voorbij. Maar Moris denkt dat bij een afkoeling van de grondstoffenprijzen fabrikanten hun producten niet meteen goedkoper zullen maken. Ze kunnen zich dat niet veroorloven, omdat de winst al sinds twee jaar zwaar onder druk staat, klinkt het.

Voor het geheel van dit jaar is Fevia weinig optimistisch. "De rendabiliteit zal opnieuw dalen", klinkt het. "Dat maakt dat de bedrijven uiteindelijk gewoon niet anders kunnen dan de stijgende kosten door te rekenen. Ook al omdat het dalende consumentenvertrouwen een hypotheek kan leggen op de resultaten van 2007 en 2008." Want hoewel de Belgische bedrijven er qua omzet op vooruitgaan, staan hun winstmarges te veel onder druk om prijsverlagingen toe te laten.

Toch zijn er ook positieve signalen. In 2006 steeg de omzet van de Belgische voedingsector met 5 procent tot 33,2 miljard euro. De grootste deelsectoren blijven vleesverwerking (17 procent), dranken (13 procent) en zuivel (11 procent). De totale productie ging 4 procent vooruit.

De sector presteert iets beter dan de jaren voordien. In 2006 werkten bijna negentigduizend mensen in de voedingsector, nagenoeg evenveel als een jaar eerder. Aangezien het aantal bedrijven wel is gedaald, betekent dat dat de overblijvende werkgevers groter zijn geworden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234