Donderdag 17/06/2021

VN vragen humanitaire corridor voor tienduizenden opgejaagde Kirgiezen

Omdat tienduizenden vluchtelingen uit Kirgizië de grens met buurland Oezbekistan al hebben overgestoken of dat nog willen doen, vragen de VN dat er dringend een humanitaire corridor wordt opgericht. De VN willen Oezbekistan ook bijstaan opdat het land de vluchtelingen daadwerkelijk kan helpen.

Europese Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking noemt geweld in Kirgizië ‘etnische zuivering’

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) haalde gisteren snoeihard uit en zei dat ze het geweld in het zuiden van Kirgizië als een ‘etnische zuivering’ beschouwt. De Hoge Commissaris voor nationale minderheden van OVSE, Knut Vollebaek, sprak van een ‘dramatische ontwikkeling’.

Volgens de organisatie worden Oezbeken systematisch aangevallen door groepen Kirgiezen. Tijdens het geweld van de afgelopen dagen vielen minstens 170 doden en meer dan 1.700 gewonden. OVSE waarschuwt voor een verdere escalatie van het geweld en ook de VN-Veiligheidsraad riep op tot staking van het geweld en een terugkeer naar recht en orde in het land. Maar de Kirgizische overgangsregering is duidelijk te zwak om de orde te herstellen.

De Kirgizische interim-regeringsleider Rosa Otoenbajeva heeft ondanks haar ‘goede voornemens’ niet de macht om de orde in het land te handhaven, zo luidt het nog bij de OVSE. Vollebaek riep een noodvergadering van de Veiligheidsraad bijeen en eiste maatregelen “om de veiligheid en de macht te herstellen”. Een resolutie van de Veiligheidsraad zou de beste legale basis vormen van een tussenkomst van de VN of van een regionale organisatie, aldus de Noorse diplomaat.

Het Hoog Commissariaat van de VN voor de Vluchtelingen (HCR) vreest eveneens dat de situatie in de regio verder uit de hand zal lopen en er wordt gepleit voor een humanitaire corridor opdat dringend hulpgoederen bij de getroffen bevolking zouden geraken. Ongeveer 275.000 mensen zijn al op de vlucht voor het geweld, 75.000 daarvan zochten hun toevlucht in Oezbekistan.

De situatie in het zuiden van Kirgizië stabiliseert langzaam. Dat meldde een verantwoordelijke van de regio Osj gisteren. De afgelopen vier dagen werd de regio geteisterd door etnisch geweld. “Afgelopen nacht was min of meer rustig in vergelijking met de nacht daarvoor. De ordetroepen hebben de veiligheid in het gebied verzekerd. Er werden ook geen problemen gemeld in verband met de doorgang van humanitaire konvooien”, zo luidde het bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Het grote probleem blijft de verspreiding van geruchten die paniek zaaien onder de bevolking en die de spanning doen oplopen.” Het geweld tegen de Oezbeekse minderheid in Kirgizië - zo’n 15 procent van de Kirgizische bevolking van 5,5 miljoen - concentreert zich vooral in de regio rond de steden Osj en Djalal-Abad.

Toch waren er ook gisteren berichten van hele rijen afgebrande huizen, lijken in de straten en in paniek vluchtende mensen. De enkele internationale journalisten die in de regio zijn, hadden het ook over “systematische moorden onder de etnische Oezbeken in Kirgizië”. Het gaat om georganiseerde groepen die van de chaos gebruik maken. Er was sprake van verkrachtingen en het vermoorden van kinderen.

Ook kwam opnieuw het gerucht dat de afgezette en gevluchte president Kurmanbek Bakijev achter het geweld zou zitten, maar dat is moeilijk te bewijzen. Waarnemers vrezen dat de golf van geweld naar andere delen van de regio zou kunnen overslaan. Uit schrik te worden meegesleurd en omdat het de toestroom van vluchtelingen niet meer aankan, heeft Oezbekistan gisteren zijn grenzen gesloten. Kirgizië was tot twintig jaar geleden een deelrepubliek van de Sovjet-Unie en kent nu de ergste vormen van geweld sinds zijn onafhankelijkheid.

Rusland en de VS hebben hulp beloofd, maar zeker geen militaire. Moskou heeft wel meer soldaten gestuurd, maar enkel om eventueel zijn luchtmachtbasis in het noordelijke Kant te beschermen. Ook de VS hebben een basis in Manas, niet ver van de hoofdstad Bisjkek, maar die zou niet in gevaar zijn. De regering van premier Otoenbajeva had nadrukkelijk Russische militaire hulp gevraagd, maar krijgt die dus niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234