Woensdag 26/02/2020

Mozambique

VN vragen alleen al voor Mozambique kwart miljard euro aan noodhulp

Hulpverleners laden zakken voedsel uit in het getroffen Buza in Mozambique.Beeld REUTERS

De Verenigde Naties hebben een oproep gedaan voor 250 miljoen euro aan noodhulp voor Mozambique dat anderhalve week geleden door een verwoestende orkaan werd getroffen. Idai richtte ook zware schade aan in Zimbabwe en Malawi, maar Mozambique heeft het ergst geleden. De VN schatten dat alleen al in Mozambique bijna twee miljoen mensen door de natuurramp zijn getroffen.

Het geld is nodig om het land de komende drie maanden te helpen zich te herstellen van de verwoestingen die Idai heeft aangericht. Grote stukken land staan nog steeds onder water, terwijl tal van steden en dorpen met de grond gelijk werden gemaakt. De komende dagen zullen de VN ook bekendmaken hoeveel geld er nodig is voor de noodhulp aan Zimbabwe en Malawi.

Volgens John Lowcock van de VN-hulporganisatie OCHA zal het geld worden gebruikt voor het herstel van de watervoorziening, voedselhulp, tenten, onderwijs en andere voorzieningen voor de honderdduizenden mensen die bijna alles hebben verloren als gevolg van de orkaan die gepaard ging met enorme overstromingen. 

Vermist

Nu het weer iets begint te verbeteren, begint het water iets te zakken, waardoor plaatsen die eerst onbereikbaar waren voor het eerst kunnen worden bevoorraad. Tal van plaatsen blijven echter nog steeds onbereikbaar voor hulpverleners. Officieel staat het dodental in Mozambique, Zimbabwe en Malawi op 750, maar vermoed wordt dat het werkelijk aantal veel hoger ligt. Veel mensen worden vermist. Waarschijnlijk zijn zij verzwolgen door het razendsnel stijgende water dat de orkaan achterliet.

Zeker 128.000 mensen die hun huis en have zijn kwijtgeraakt zitten nu volgens milieuminister Celso Correa in opvangkampen in het getroffen gebied in Mozambique. Reddingsploegen treffen nog steeds mensen aan die hun toevlucht hebben gezocht op iets hoger gelegen stukjes land. Vaak hebben zij al dagen niets gegeten. Een groep mensen werd aangetroffen in een school langs een van de toegangswegen naar de zwaar getroffen havenstad Beira. Zij bleken al sinds 14 maart, toen Idai aan land ging, niets te hebben gegeten.

Op het vliegveld van Beira komt langzamerhand steeds meer hulp binnen, maar het is nog steeds moeilijk de hulpgoederen verder over het getroffen gebied te verspreiden. De autoriteiten zijn druk bezig wegen die eindelijk droog zijn gevallen te repareren, zodat vrachtwagens met hulpgoederen dieper het land in kunnen worden gestuurd.

Cholera

De autoriteiten maken zich ook zorgen over het uitbreken van cholera en andere ziekten als gevolg van het gebrek aan hygiëne. Het stilstaande water is ernstig vervuild is geraakt, ook door de stoffelijke resten van mensen en vee die door het water zijn verzwolgen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234