Woensdag 01/04/2020

VN-Veiligheidsraad versoepelt sancties tegen Irak

New York

Reuters

Met elf stemmen voor en vier onthoudingen heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteravond een nieuwe resolutie goedgekeurd over Irak. De resolutie, waarover de stemming eerder deze week al twee keer uitgesteld was, voorziet een verzachting van de sancties tegen Bagdad op voorwaarde dat de Iraakse president Saddam Hoessein bereid is met een nieuwe VN-missie samen te werken.

Vooral Groot-Brittannië en de VS drongen op de resolutie aan: als blijkt dat Irak geen massavernietigingswapens meer bezit, zal de loodzware handelsboycot tegen het land opgeheven worden. Om de staat van het Iraakse wapenarsenaal te controleren, zal de Unmovic opgericht worden, de 'UN Monitoring, Verification and Inspection Commission', die de Unscom zal vervangen. Saddam Hoesein wees de Unscom-wapeninspecteurs een jaar geleden de deur, waarna Washington en Londen Irak dagenlang bombardeerden.

Een van de opvallendste versoepelingen waarin de resolutie voorziet, is de herdefinitie van het olie-voor-voedselprogramma. Tot nu toe mocht Irak voor een zesmaandelijks bedrag van maximaal 5,26 miljard dollar olie verkopen, een som waar het voedsel voor in de plaats kreeg. Onder de nieuwe regeling zal dat bedrag niet langer beperkt worden, waardoor Irak à volonté eetwaren, medicijnen en zaaigoed kan inslaan. Bovendien zullen specialisten naar Bagdad trekken om er beschadigde petroleuminstallaties te te herstellen.

Toch zal Irak niet vrij over zijn olie-inkomsten kunnen beschikken: alle geld komt op door de VN gecontroleerde rekeningen terecht en een derde ervan is als schadevergoeding voor het door de Golfoorlog getroffen Koeweit bedoeld. De verlichting van de sancties hangt overigens af van de bereidwilligheid waarmee Saddam de Unmovic-specialisten bejegent. Om de 120 dagen zal een en ander geëvalueerd worden.

De regeling is niet onomstreden. Slechts elf van de vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden voor. Frankrijk, China, Rusland en niet-permanent lid Maleisië onthielden zich. Ze vinden dat de resolutie Irak onvoldoende langetermijnperspectief biedt. "We hadden een betere resolutie kunnen uitwerken", merkte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine gisteren op. Védrine, die de top van de G8 in Berlijn bijwoonde, pleit allang voor een versoepeling van de sancties. Officieel heeft Frankrijk daarvoor humanitaire redenen, maar Parijs staat ook onder druk van zijn op lucratieve contracten beluste olie-industrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234