Zondag 23/02/2020

VN-Tribunaal spant proces aan tegen gewezen woordvoerster

Beeld UNKNOWN

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag (het ICTY) spant een proces aan tegen zijn eigen gewezen woordvoerster wegens de openbaarmaking van zogenaamde Servische staatsgeheimen. De Franse journaliste Florence Hartmann moet zich sinds vandaag verantwoorden wegens minachting van het met de vervolging van oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië belaste VN-Tribunaal, zo luidt de aanklacht. De 46-jarige Française riskeert zeven jaar gevangenisstraf of een geldboete van 100.000 euro. Het proces zou drie dagen in beslag nemen.

Servische geheime documenten
Hartmann, die van 2000 tot 2006 de woordvoerster was van toenmalige hoofdaaanklager Carla Del Ponte van het ICTY, had in 2007 in een boek en in een andere publicatie gewag gemaakt van Servische geheime documenten, die ter beschikking lagen van het Tribunaal. Daarbij ging het om documenten van de hoogste defensieraad van Servië uit de geheime staatsarchieven van Belgrado. Daaruit blijkt zogezegd dat de Servische staat in de volkerenmoord in Bosnië tijdens de Balkanoorlog van 1991 tot 1995 rechtstreeks betrokken was - daaronder ook het bloedbad van 1995 op meer dan 8.000 moslims in de Bosnische stad Srebrenica.

De regering in Belgrado had het Tribunaal de documenten voor het proces tegen de later in gevangenschap gestorven Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic overhandigd. Ze had de garantie gekregen dat de documenten geheim zouden blijven en uitsluitend in het proces van Milosvic gebruikt zouden worden.

Vermoede oorlogsmisdaden
Volgens experten volkerenrecht hadden de documenten mogelijk de vroegere klacht van Bosnië tegen Servië wegens vermoede oorlogsmisdaden van de staat kunnen verharden. Voorstanders van het proces tegen Hartmann wijzen er op dat het VN-Tribunaal in staat moet zijn toezeggingen over geheimhouding ook in te vullen.

Door de publicatie heeft Hartmann tegen het uitdrukkelijke verzoek van het Tribunaal over vertrouwelijke informatie van het Hof bericht, verklaarde de uit Canada afkomstige openbare aanklger Bruce MacFarlane. Haar verdediging pleit echter dat een bestraffing van Hartmann een schending van de persvrijheid en de vrije meningsuiting vormt.

Steungroepen
Hartmann had de documenten onder andere aangewend in het boek "Peace and Punishment: The Secret Wars of Politics and International Justice", dat ze na de beëindiging van haar job bij het Haagse VN-Tribunaal publiceerde. In interviews had ze ook beweerd dat enkele gezochte Bosnische oorlogsmisdadigers met medeweten van de regeringen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zich lange tijd vrijelijk in Bosnië konden bewegen.

Steungroepen voor Hartmann, waarin vele journalisten zetelen, eisen in een petitie de stopzetting van de procedure. "Florence Hartmann heeft enkel haar job uitgevoerd, waarin ze onverbloemd naar de waarheid heeft gezocht en deze gepubliceerd heeft", verklaarden ze. Voor het Internationaal Strafhof (ICC) demonstreerden vandaag een twintigtal mensen met spandoeken waarop te lezen stond: "Veroordeel oorlogsmisdadigers, geen journalisten! " (dpa/ka)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234