Dinsdag 23/07/2019

VN-rapport over Gaza-conflict bekritiseert beide partijen

Beeld AFP

Israëlische soldaten en Palestijnse militanten hebben lukraak burgers aangevallen tijdens het aanslepende conflict vorig jaar. Mogelijk komt dat neer op oorlogsmisdaden van beide partijen, dat zegt een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties vandaag.

Burgerdoden
In hun rapport aan de Mensenrechtenraad van de VN bekritiseren de experts Israël omdat het de Gazastrook bleef aanvallen, ook al bleek de gebruikte tactiek veel burgerdoden te eisen. De vraag rijst daarom of Israëlische politici en legerleiders het internationaal humanitair recht hebben geschonden, klinkt het in het rapport.

Archiefbeeld van juli 2014: een Israëlische luchtaanval op Gaza-stad. Beeld AP

Ongeleide raketten
Palestijnse militanten gebruikten dan weer ongeleide raketten om angst en terreur te zaaien onder de Israëli's, wat ook ingaat tegen het humanitair recht, klinkt het.

Mensenrechten
Volgens het rapport kwamen er 2.251 Palestijnen om, 6 Israëlische burgers en 67 Israëlische soldaten. De commissie deed zelf geen uitspraak of oorlogsmisdaden zijn begaan. Ze laat het aan rechtbanken en andere rechtsinstellingen over om daar een oordeel over te vellen.

"De commissie kon voldoende informatie verzamelen die wijst op serieuze schendingen van het internationaal humanitair recht en van de universele mensenrechten door Israël en gewapende Palestijnse groeperingen. In sommige gevallen kunnen deze schendingen neerkomen op oorlogsmisdaden."

Archiefbeeld van juli 2014: Palestijnse militanten vuren een raket af vanuit Gaza op centraal Israël. Beeld AP

Reacties op het rapport
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu haastte zich vandaag om te reageren. "Israël begaat geen oorlogsmisdaden. Israël verdedigt zich tegen een terroristische organisatie die oproept om Israël te vernietigen. Ze begaan zelf talrijke oorlogsmisdaden", zei Netanyahu.

De Palestijnse leiders riepen de wereld op om op te treden tegen de "straffeloosheid" waar Israël van geniet. Een verantwoordelijke van de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie), Sajeb Erekat, zei dat Palestina de resultaten en aanbevelingen "met de grootste aandacht" zal lezen. "We grijpen het moment aan om de internationale gemeenschap eraan te herinneren dat vrede enkel tot stand kan komen als de Israëlische bezetting sinds 1967 (de Zesdaagse Oorlog, nvdr) wordt beëindigd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden