Vrijdag 28/02/2020

VN-rapport: België Europees koploper bij veertien- tot zestienjarigen

Een op de drie prille tieners gebruikte al eens cannabis

BRUSSEL l Meer dan 30 procent van de Belgische jongeren tussen 14 en 16 jaar heeft vorig jaar cannabis gerookt. Dat is het hoogste percentage in de Europese Unie. De cijfers werden bekendgemaakt door Raymond Yans, lid van de International Narcotics Control Board (INCB) van de Verenigde Naties. De organisatie pleit voor het invoeren van preventiecampagnes tegen het gebruik van cannabis.

Door Georges Timmerman

Op basis van een jaarlijks epidemiologisch onderzoek, dat voor het eerst globale cijfers voor heel België oplevert, komt Yans tot de vaststelling dat bij Belgische jongeren van 14 tot 16 jaar "het hoogste gebruik van cannabis in Europa" werd vastgesteld.

Tijdens het onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd, werd de jongeren gevraagd of ze de voorbije maand cannabis hadden gerookt. "Meer dan 30 procent antwoordde positief", zegt Yans. "Dat is een verontrustend hoog cijfer."

De bevindingen worden volgens Yans bevestigd door studies van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). Een recente studie van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) wijst eveneens op een toename van het aantal jongeren dat al met cannabis experimenteerde.

Yans noemt verschillende verklaringen voor het toenemend gebruik van cannabis door Belgische jongeren. "Kort na de versoepeling van het beleid ten opzichte van de vervolging van het gebruik van softdrugs, dat werd ingevoerd door de paars-groene regering Verhofstadt I, werd al een sterke verhoging van het cannabisgebruik vastgesteld", zegt hij. "Vanaf 2003, twee jaar na de versoepeling van het beleid, noteerde men al een sterke stijging van het gebruik bij jongeren."

Voorts wijst hij op het gedoogbeleid tegenover softdrugs in Nederland, op de nabijheid van de Nederlandse coffeeshops waar cannabis vrij te koop is, en op het ontbreken van primaire preventiecampagnes tegen cannabisgebruik. "Vooral voor jongeren en andere kwetsbare bevolkingsgroepen zijn dergelijke preventiecampagnes absoluut nodig", stelt hij.

Uit een recent onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat slechts 40 procent van de jongeren zich bewust is van de gezondheidsrisico's die het roken van joints met zich brengt, terwijl 80 procent weet welke gevaren er zijn bij het gebruik van harddrugs zoals heroïne, cocaïne en xtc. Uit de OIVO-studie bleek eveneens dat de meeste jongeren zich niet bewust zijn van het verslavend en potentieel gevaarlijke karakter van cannabis.

De INCB is belast met de controle op het naleven door de nationale overheden van de conventies van de Verenigde Naties inzake drugscontrole. "Cannabis is een groot probleem", zegt Yans, een voormalig Ecolo-schepen in Luik. "Dat komt omdat de landen een verschillende houding aannemen ten opzichte van deze drug. In landen als België wordt het gebruik ervan getolereerd en gebagatelliseerd. Bovendien bestaat er bij het grote publiek veel onduidelijkheid over de gevaren van cannabisgebruik en ook verwarring tussen medisch verantwoord gebruik en misbruik."

De VN-organisatie formuleert een reeks aanbevelingen aan de nationale regeringen, die volgens Yans grotendeels ook bestemd zijn voor de Belgische regering.

Populairste drug in Europa

Volgens het jaarverslag over 2008 van de INCB, dat vandaag wordt gepubliceerd, is cannabis de meest gebruikte drug in Europa. Ongeveer 71 miljoen mensen in de leeftijdscategorie tussen 15 en 64 jaar hebben ooit een joint gerookt. Zeven procent van de Europese bevolking heeft vorig jaar cannabis gebruikt. "Het cannabisgebruik is disproportioneel hoog bij jongeren", waarschuwt het jaarverslag.

Na België is het gebruik door scholieren het hoogst in Tsjechië, Ierland, Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië. In landen als Noorwegen, Zweden, Roemenië en Griekenland daarentegen gebruikt minder dan 10 procent van de scholieren cannabis.

Raymond Yans (VN):

In landen als België wordt

het gebruik gebagatelliseerd

Slechts 40 procent van jongeren is zich bewust van gezondheidsrisico's

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234