Dinsdag 22/09/2020

VN noemen Turks-Europees akkoord om migranten uit te wijzen onwettelijk

Vluchtelingen en migranten in de haven van het Griekse Piraeus. Voorlopig zorgt het Europees-Turkse akkoord niet voor een stremming van de vluchtelingenstroom richting Europa.Beeld AP

De Verenigde Naties noemen de collectieve uitwijzing van migranten, zoals afgesproken in het principeakkoord tussen de Europese Unie en Turkije, illegaal. Gisteren waarschuwden de VN en mensenrechtengroeperingen al dat een Europees akkoord om alle migranten zonder papieren terug naar Turkije te sturen in ruil voor politieke en financiële gunsten aan dat land wel eens onwettelijk zou kunnen zijn.  Vandaag noemt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties het collectief terugsturen van vluchtelingen onomwonden illegaal.

Hij is daarnaast bezorgd over de "terugwijzingswedloop" in Europa. "Het principeakkoord tussen de Europese Unie en Turkije roept een aantal ernstige bezwaren op. Ik maak me vooral zorgen over de mogelijke collectieve en arbitraire uitzettingen, die illegaal zijn", zei de Hoge Commissaris Zeid Ra'ad Al Hussein vandaag in Genève.

Hij benadrukte daarbij dat internationale regels die de mensenrechten beschermen, niet "omzeild of verwaterd" mogen worden in het akkoord.

Meer wettelijke en humane maatregelen
Al Hussein zal bij zijn bezoek aan de Europese Commissie begin volgende week zijn bezorgdheden overmaken, vóór de start van de nieuwe Europese top op 17 maart. Dan zou het tot een definitief akkoord moeten komen tussen Turkije en Europa. "Ik roep de EU op om op die top wat betreft migratie meer wettelijke en humane maatregelen te nemen", zegt al-Hussein.

"Terugwijzingswedloop"
De Hoge Commissaris bekritiseert ook de almaar toenemende "terugwijzingswedloop" in Europa. De sluiting van de grenzen en de restricties die niet meer per individueel geval besloten worden, gaan in tegen zowel de Europese als de internationale wetten, stelt hij.

Beschermende maatregelen
Gisteren maakte Filippo Grandi, hoogcommissarris voor de vluchtelingen van de VN, al bezwaren in het Europees Parlement in Straatsburg. "Ik maak me zorgen over elk akkoord waarbij mensen van het ene land naar het andere worden gestuurd zonder daarbij rekening te houden met de beschermende maatregelen voor vluchtelingen die het internationale recht voorziet", zei Grandi.

Dat was enkele uren nadat de leiders van de 28 EU-lidstaten een akkoord hadden ontworpen met de Turkse premier Davutoglu dat Ankara meer geld zou toekennen om vluchtelingen in Turkije te houden, Turken zou toelaten zonder visumverplichting naar Europa te reizen en de onderhandelingen over het Turkse Europees lidmaatschap zou versnellen.

Mensenrechtengroepering Amnesty International noemt de voorgestelde massale terugkeer van migranten "de doodsteek voor het recht om asiel te zoeken". Artsen Zonder Grenzen noemde de deal cynisch en onmenselijk.

Ook de directeur van UNHCR in Europa, Vincent Cochetel, wijst er op dat de collectieve uitwijzing van vluchtelingen illegaal is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234