Woensdag 07/12/2022

NieuwsKlimaatverandering

VN-klimaatrapport waarschuwt voor extremer weer, en ook België zal de gevolgen voelen

Een brandweerman bestrijdt de vuurzee op het Griekse eiland Evia. Beeld AFP
Een brandweerman bestrijdt de vuurzee op het Griekse eiland Evia.Beeld AFP

Het nieuwe rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, trekt aan de alarmbel over de klimaatverandering. Het rapport stelt dat we minstens afstevenen op 1,5 graden opwarming, en bovendien sneller dan voorzien. Ook België zal daarvan de gevolgen voelen. ‘Waterstanden die we eens in de honderd jaar zagen, zullen we elke vijf jaar zien.’

Jorn Lelong

Mocht er nog enige twijfel over bestaan, dan nemen de auteurs van het IPCC-klimaatpanel die weg: de aarde warmt steeds sneller op, en de menselijke invloed daarin is ‘ondubbelzinnig’ bepalend. Volgens het nieuwe IPCC-rapport, dat 4.000 pagina’s en meer dan 14.000 wetenschappelijke bronverwijzingen telt, is de temperatuur sinds 1970 sneller gestegen dan gedurende elke andere halve eeuw van de afgelopen 2000 jaar. Die evolutie verloopt vrijwel lineair met de evolutie van de menselijke CO2-uitstoot.

Volgens de modellen van het IPCC stevenen we in alle scenario’s af op minstens 1,5 graden opwarming. De opwarming gaat nog sneller dan tot nu toe werd aangenomen. Die anderhalve graad maakt een wereld van verschil. Een hittegolf die zich een eeuw geleden gemiddeld eens in de vijftig jaar voordeed, zal zich bij een opwarming van 1,5 graden Celsius eerder om de vijf jaar voordoen.

België warmt bovendien sneller op dan gemiddeld, omdat ons land een landmassa is met in verhouding weinig water. Dat zal zich laten voelen in extremere droogtes, hittegolven en extremere neerslag, waarvan we afgelopen maand de gevolgen al zagen. Volgens klimaatwetenschapper Philippe Huybrechts (VUB), die meeschreef aan het rapport, zal vooral de stijging van de zeespiegel gevolgen hebben voor ons land. De zee zou namelijk, afhankelijk van de CO2-uitstoot, tegen eind deze eeuw met 30 centimeter tot een meter kunnen stijgen. “Extreem hoge waterstanden, die slechts een keer om de honderd jaar voorkwamen, zullen we midden deze eeuw om de vijf jaar zien”, zegt Huybrechts. “Als we ons daartegen willen wapenen, gaan we onze dijken moeten verhogen.”

De hamvraag is hoe snel we wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Bij elke halve graad opwarming extra zullen extreme weersomstandigheden frequenter en heviger zijn. “Dat toont aan dat de toekomst nog openligt. Elke ton CO2 die we nu nog uitstoten telt”, zegt Huybrechts.

Het rapport verschijnt drie maanden voordat in Glasgow een belangrijke klimaattop plaatsvindt. Daar zullen alle landen wereldwijd afspreken hoe ze de strijd tegen klimaatopwarming willen opschroeven. Dat zal nodig zijn, want volgens de Climate Action Tracker stevenen we met de huidige maatregelen af op een opwarming van 3 graden tegen 2100.

De kans dat het rapport meteen tot een koerswijziging in ons land zal leiden, lijkt klein. België heeft zich in december ingeschreven in het Europese traject richting nuluitstoot in 2050, met een vermindering van 55 procent uitstoot als tussenstop in 2030. Binnen België vindt vooral de Vlaamse regering die doelstelling al meer dan ambitieus genoeg. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is vooral niet te spreken over de beslissing van de federale regering om “een subsidiemechanisme in het leven te roepen voor fossiele brandstoffen”, zijnde de gascentrales. “Ik hoop dat dit rapport als wake-upcall kan dienen voor álle regeringen om alle vermijdbare CO2-uitstoot effectief te voorkomen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234