Zondag 28/02/2021

VN: ‘Groene investeringen zorgen voor grotere wereldwijde groei’

BRUSSEL

Onder andere scherpe prijsveranderingen als gevolg van de grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen worden in het VN-scenario vermeden. Binnen vijf à tien jaar realiseert de wereld zo niet alleen een duurzame economie en meer groei maar hebben ook miljoenen meer toegang tot drinkbaar water en tot voedsel.

“Met 2,5 miljard mensen die het elke dag met minder dan 2 dollar moeten stellen en met meer dan 2 miljard mensen die er tegen 2050 zullen bij komen, is het duidelijk dat we moeten doorgaan met de uitbouw van onze economieën. Maar we kunnen dat niet langer doen door de mechanismen op aarde, in de atmosfeer en in de oceanen waar we net van af hangen te vernielen.” Die boodschap geeft Achim Steiner, directeur van het VN Milieuagentschap (UNEP), aan honderd milieuministers die in Nairobi verzamelen blazen voor een UNEP-top.

Economisch groeien, de planeet minder belasten en ook nog het welzijn van miljoenen mensen verbeteren is mogelijk, zo staat in het lijvige rapport van UNEP, Towards a Green Econmy, dat daar wordt voorgesteld. Een van de belangrijkste boodschappen is dat grote verkeerde investeringen zeer nefaste gevolgen hebben. Vandaag spenderen overheden tussen 1 à 2 procent van hun bbp aan subsidies voor niet-duurzame visserij en landbouw en voor de industrie van de fossiele brandstoffen. De 600 miljard dollar subsidies die jaarlijks naar die sector van de fossiele brandstoffen gaan, moeten dan ook “geheroriënteerd” worden.

Bouwsector

De onderzoekers rekenden uit dat het meest voordelige scenario erin bestaat jaarlijks zowat 2 procent van het wereld-bbp, ongeveer 1,3 biljoen dollar te investeren in tien cruciale sectoren. Als die investeringen niet worden gedaan, groeit de wereldeconomie minder dan wanneer ze er wel komen, zo concluderen de onderzoekers. In 2020 zou de groei wel 0,4 procent lager liggen dan wanneer er niets wordt ondernomen, maar tegen 2050 is de economie 15,7 procent groter. Door onder andere miljoenen nieuwe jobs in groene sectoren en lagere energie- en gezondheidskosten betaalt de jaarlijkse groene investering zichzelf volgens UNEP ruimschoots terug. Een ander voordeel zou zijn dat meer mensen toegang tot drinkbaar water en tot voedsel krijgen.

Van de 1,3 biljoen dollar zou 134 miljard moeten gaan naar vergroening van de bouwsector. Gebouwen zijn zowat de grootste uitstoters van broeikasgassen omdat er erg veel warmte verloren gaat. Tegen 2030 dreigt de klimaatlast van de sector te verdubbelen naar zowat 30 procent van de uitstoot die uit energieverbruik komt.

De landbouwsector duurzamer maken door onder andere meer efficiënt waterverbruik en meer organische mest vereist 108 miljard dollar. Dankzij die ommezwaai kunnen tegen 2050 zo’n negen miljard mensen gevoed worden zonder de natuur te beschadigen. De huidige landbouwpraktijken souperen meer dan 70 procent van de bronnen van drinkbaar water op en zorgen voor ruim 13 procent van de broeikasgasuitstoot.

Daarnaast zijn jaarlijks 110 miljard dollar voor de vergroening van de visserij-industrie en 108 miljard voor de afval- en recyclage-industrie cruciale peilers in het scenario. In de visserij moet het vooral gaan om een afbouw van de capaciteit. Met jaarlijks 27 miljard dollar aan overheidssubsidies is deze industrie erin geslaagd de visvoorraden uit te putten. Met de 108 miljard voor afval- en recyclage kan tegen 2050 drie keer meer dan nu worden gerecycleerd en kan de afvalberg met 85 procent afgebouwd worden.

Daarnaast zijn jaarlijks investeringen van 360 miljard dollar nodig in hernieuwbare energie, 15 miljard in bosbouw, 75 miljard in industrie, 135 miljard voor een milieuvriendelijkere toerisme-industrie, 190 miljard in de transportsector en 110 miljard in de watervoorziening.

Toevallig of niet, een Duits regeringsrapport komt op hetzelfde moment tot een erg gelijkaardige conclusie op Europees vlak. De Europese economie, zo luidt het, zal nauwelijks groeien als er niet meer groene investeringen worden gedaan. Meer Europese centen om de belangrijkste sectoren te vergroenen zouden zes miljoen nieuwe jobs en een bbp dat 6 procent hoger ligt opleveren.

In de vergroening van de landbouwsector zou zo’n 108 miljard dollar geïnvesteerd moeten worden, zegt de VN.

Wat betreft de visserijsector moet het volgens de VN vooral gaan over een afbouw van de capaciteit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234