Maandag 28/11/2022

VN eisten censuur tekst van Rushdie

De Verenigde Naties hebben er bij de Nederlandse uitgeverij Podium op aangedrongen dat een tekst van Salman Rushdie zou worden gecensureerd. Toen dat niet gebeurde, distantieerde de volkerenorganisatie zich van het boek Brief aan de zes miljardste wereldburger. Het voorwoord dat secretaris-generaal Kofi Annan voor deze publicatie had geschreven, mocht niet langer worden gepubliceerd. Dat meldde het NRC Handelsblad meldde zaterdag op de voorpagina.

De UNPFA, het bevolkingsfonds van de VN, nam aanstoot aan enkele politiek gevoelige passages uit de bijdrage van Salman Rushdie, de Brits-Indiase schrijver die tien jaar geleden door de Iraanse ayatollah Khomeiny ter dood werd veroordeeld wegens de blasfemische aard van zijn roman De Duivelsverzen. Toen uitgever Joost Nijsen van Podium weigerde in te gaan op de eis om de delicate passages in Rushdies tekst te schrappen, trokken de VN het al ingestuurde voorwoord van Kofi Annan prompt terug. Welke zinnen precies bij de VN in het verkeerde keelgat waren geschoten, wenst de verontwaardigde uitgever niet mee te delen. Toen hij Rushdie op de hoogte bracht, suggereerde de schrijver zijn stuk terug te trekken, maar dat wilde de uitgever niet.

Vermoedelijk hebben de bezwaren van de VN te maken met Rushdies nadrukkelijke waarschuwingen voor de schaduwzijde van religies. Het NRC Handelsblad citeert volgend fragment over godsdienstoorlogen waarin enkele concrete situaties worden aangehaald: "De echte godsdienstoorlogen zijn oorlogen die godsdiensten ontketenen tegen gewone burgers binnen 'hun invloedssfeer'. Het zijn oorlogen van de vromen tegen voornamelijk weerloze burgers, Amerikaanse fundamentalisten tegen abortusartsen, Iraanse mullah's tegen de joodse minderheid in hun land, hindoefundamentalisten in Bombay tegen steeds angstiger moslims in die stad." Voorts merkt Rushdie ook op dat er veel tegenstellingen bestaan tussen de grootmachten van de islam en dat het behoorlijk lang duurde voordat de moslimwereld met humanitaire hulp op de proppen kwam voor de Albanese Kosovaren, een bevolkingsgroep die nochtans overwegend uit moslims bestaat. Brief aan de zes miljardste wereldburger bevat bijdragen van twaalf schrijvers, onder wie György Konrád, Marianne Frederiksson, Pramoedya Ananta Toer, Ariel Dorfman, Dubravka Ugresiç en Eduardo Galeano. Het Nederlandse taalgebied is vertegenwoordigd door Connie Palmen. Behalve bij ons verschijnt het boek in Duitsland, Spanje, Denemarken, Israël en Korea. (EB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234