Vrijdag 30/10/2020

Syrië

VN eisen onderzoek naar aanval Syrisch kamp

Het tentenkamp werd donderdag verwoest door een bombardement.Beeld © afp

Het bombardement op een Syrisch ontheemdenkamp moet onderzocht worden als mogelijke oorlogsmisdaad, zeggen de VN. Volgens een humanitaire organisatie wijzen de bommen naar het Syrische regime, maar dat ontkent.

"We hebben al 24 gewonde slachtoffers geopereerd in ons hospitaal te Bab El Hawa, dat vlak bij de Turkse grens ligt, op enkele kilometers van het getroffen ontheemdenkamp. Het waren moeilijke ingrepen, vooral ernstige brandwonden of verminkte ledematen."

De stem van dokter Ammar Chaker, voorzitter van de Frans-Syrische artsenorganisatie Union des Organisations Secours et Soins Médicaux (UOSSM), trilt als hij ons vanuit Parijs geschokt vertelt hoe zijn collega's in noordelijk Syrië intensieve zorgen toedienden aan de gekwetste slachtoffers van het luchtbombardement dat het tentenkamp van Al-Kammouneh in de loop van donderdag trof. Daarbij vielen een dertigtal doden, dat is een eerste schatting omdat veel lichamen onherkenbaar werden verkoold of uit elkaar gerukt. "Zowel de doden als de gewonden waren vooral vrouwen en kinderen, die ook een meerderheid vormden van de inwoners in het kamp."

Chaker pauzeert even, en vervolgt. "Ik kreeg videobeelden doorgestuurd waarop ik vijf of zes stoffelijke overschotten zag van kinderen, met afgerukte ledematen." Daarna laat hij opnieuw een betekenisvolle stilte.

Wie verantwoordelijk is voor het bombardement is nog onduidelijk. Toch zegt Chaker dat volgens ooggetuigen de eerste vaststellingen in de richting van het Syrische regime wijzen. "In het gebied waren maar twee partijen actief in het luchtruim: de Syriërs en de Russen", zegt hij. "De Russen gebruiken doorgaans bommen die veel zwaarder zijn. Gezien de reikwijdte lijken de explosieven die donderdag werden gedropt meer op munitie van het regime. Onze organisatie heeft daar helaas ervaring mee: een aantal dagen geleden vernielde het regime één van onze, gelukkig geëvacueerde, dispensaria in Aleppo."

Volgens de Verenigde Naties hebben de verantwoordelijken het internationaal humanitair recht met voeten getreden. Stephen O'Brien, de vicesecretaris-generaal voor humanitaire zaken van de VN, eiste gisteren een onpartijdig internationaal onderzoek. "Als men met deze obscene aanval doelbewust een burgerlijke infrastructuur onder vuur nam, dan is dit mogelijk een oorlogsmisdaad", zei hij.

Het is nog onduidelijk wie ter plaatse aanwijzingen zal onderzoeken. Dat kan gebeuren door de VN, die dan rapporteren aan de Veiligheidsraad, of door het Internationale Rode Kruis/Halve Maan die als neutrale organisatie de strijdende partijen en de VN in vertrouwen informeert.

Ook het Internationaal Strafhof (ICC) zou goed geplaatst zijn om het bloedbad te onderzoeken, maar hun armslag in Syrië is juridisch beperkt. Zowel Syrië als Rusland zijn geen ondertekenaars van het stichtend ICC-verdrag van Rome. Daarom heeft het ICC geen territoriale jurisdictie over misdaden tegen de menselijkheid die op Syrisch grondgebied zijn gepleegd. Toch heeft het ICC wel bevoegdheid om "persoonlijke jurisdictie" uit te oefenen over daders, zelfs als een land het ICC niet erkent. In dit geval zouden dus zowel de piloot als de commandoketen die het bombardement goedkeurde vervolgd kunnen worden. Als ze ooit worden geïdentificeerd.

Mogelijk brengt een analyse van luchtradar- en satellietbestanden meer duidelijkheid. Een probleem is dat Syrische en Russische vliegtuigen in de conflictzone hun transponders uitschakelen, waardoor ze moeilijk te traceren zijn.

Slag om Aleppo

Volgens de Syrische Nationale Coalitie, de oppositie, toont de "slachting" aan dat president Assad geen ernstige vredespartner is. Het ontheemdenkamp maakte deel uit van een gebied waar een gevechtspauze van 48 uur van kracht was. De tijdelijke wapenstilstand loopt deze ochtend af. Er wordt gevreesd dat de strijdkrachten van Assad nu met Russische en Iraanse steun een allesomvattend offensief zullen inzetten op Aleppo, de laatste grootstad in handen van de oppositie.

De VN waarschuwden al dat bij nieuwe gevechten nog eens 400.000 mensen op de vlucht kunnen slaan. Een uitweg is er niet, omdat de grens met Turkije is gesloten. Turkije is zelf vragende partij voor een no-flyzone langs de grens om burgers te beschermen, maar onder de grootmachten bestaat hierover geen eensgezindheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234