Donderdag 29/09/2022

VN-Comité tegen Foltering tikt België op vingers: buitensporig geweld en overvolle gevangenissen

Archiefbeeld. Op de Meir in Antwerpen demonstreren manifestanten tegen politiegeweld. (21/07/2020)

 Beeld Klaas De Scheirder
Archiefbeeld. Op de Meir in Antwerpen demonstreren manifestanten tegen politiegeweld. (21/07/2020)Beeld Klaas De Scheirder

Het comité van de Verenigde Naties dat toekijkt op de naleving van het VN-Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke en onterende behandeling of bestraffing, is niet mals voor ons land. In een rapport verwijst de CAT (Committee Against Torture) onder meer naar “het veelvuldig voorkomen” van politiegeweld en de overbevolking in gevangenissen.

Redactie en Belga

De CAT is bezorgd over het buitensporige gebruik van geweld door de politie, dat sinds 2014 heeft geleid tot de dood van verschillende gedetineerden. Een van hen is Jozef Chovanec. De Slovaak stierf in februari 2018 in een ziekenhuis, na een gespierde politie-interventie in een politiecel op de luchthaven van Charleroi.

Het comité verwijst ook naar zaken waarin “onevenredig geweld” is gebruikt om mensenmassa’s onder controle te houden, bijvoorbeeld bij de demonstraties tegen de coronamaatregelen, waarvoor geen toestemming was gegeven. Er was een “buitensporig gebruik van wapens” om demonstraties uiteen te drijven, zoals traangas, wapenstokken en waterkanonnen.

Het Comité laakt daarnaast het gebrek aan doeltreffendheid van de onderzoeken naar politiegeweld en plaatst vraagtekens bij de efficiëntie en onpartijdigheid van de bestaande toezichtmechanismes en tuchtprocedures.

Vervallen gevangenissen

In het rapport komen ook de overbevolking en de omstandigheden in de gevangenissen aan bod. Het comité heeft het over “vervallen staat van minimaal zes gevangenissen”, de ontoereikende douche- en toiletfaciliteiten en de slechte hygiëne, die in sommige gevallen heeft geleid tot kakkerlakken- en rattenplagen.

Daarnaast betreurt het comité dat het Grondwettelijk Hof bepalingen van de vreemdelingenwet vernietigde in februari. Volgens de CAT blijft België op die manier asielzoekers uitwijzen naar landen waar conflicten woeden en waar het risico groot is dat de teruggestuurde personen aan foltering of mishandeling worden blootgesteld.

Repatriatie

Toch krijgt België in het rapport ook op enkele vlakken positieve punten. Het gaat dan onder meer over de beslissing om enkele vrouwen en kinderen uit kampen in Syrië terug te halen. Ook is het Comité tevreden met de oprichting van het Federale Instituut voor de Rechten van de Mens en het verbeteren van de onafhankelijkheid van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234