Donderdag 01/12/2022

Balkanoorlog

VN-aanklagers eisen ook in hoger beroep levenslang tegen Mladic

Ratko Mladic in de rechtbank in Den Haag. Beeld via REUTERS
Ratko Mladic in de rechtbank in Den Haag.Beeld via REUTERS

Aanklagers bij een VN-rechtbank in Den Haag eisen dat de voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic ook in hoger beroep tot een levenslange celstraf wordt veroordeeld. Mladic had beroep aangetekend tegen zijn veroordeling in 2017.

Theo Koele

In 2017 werd Mladic door het toenmalige Joegoslavië Tribunaal verantwoordelijk gehouden voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Met name de moord op meer dan 8.000 moslimmannen en -jongens in Srebrenica, deze zomer 25 jaar geleden, werd hem zwaar aangerekend.

Beide partijen, Mladic en de aanklagers, gingen destijds in hoger beroep. De rechtszaak diende dinsdag en woensdag bij de opvolger van het opgeheven Tribunaal, het zogeheten ‘Mechanisme’. Mladic (77) verlangt een nieuw proces, strafverlaging of zelfs vrijspraak. Hij houdt vol onschuldig te zijn.

Woensdagavond mocht Mladic zelf tien minuten aan het woord komen. Hij zei niet verantwoordelijk te zijn voor het begin van de oorlog op de Balkan, maar moest er als ‘professionele militair’ wel aan deelnemen. “Ik ben geen heilige, maar een eenvoudig mens.” Mladic had een half uur willen spreken, maar werd door de rechtbank het woord ontnomen.

De aanklagers stelden dat Mladic zich niet alleen in Srebrenica maar ook op een handvol andere plekken in het uiteenvallende Joegoslavië schuldig heeft gemaakt aan volkerenmoord. De oorlog in Bosnië, begin jaren 90 van de vorige eeuw, heeft meer dan honderdduizend mensen het leven gekost; ruim twee miljoen mensen raakten ontheemd.

Mladic, die ‘de slager van de Balkan’ werd genoemd, luisterde woensdag hoofdschuddend en nors kijkend naar de hoofdaanklager, Laurel Baig. Volgens procureur Baig had Mladic zijn ‘grote militaire macht’ misbruikt om dood en verderf te zaaien onder de Bosnische burgerbevolking. Het optreden van de generaal als aanstichter van etnische zuivering noemde hij ‘barbaars‘.

Een collega van Baig noemde Mladic ‘een van de ergste oorlogsmisdadigers die ooit terecht stond’. Zelfs als er tijdens het eerdere proces fouten zijn gemaakt – zoals Mladic’verdediging beweert –, rechtvaardigt niets een lagere celstraf dan levenslang, concludeerden de aanklagers woensdag vol overtuiging.

Een dag eerder hadden raadslieden van Mladic erkend dat onder diens leiding Bosnisch-Servische troepen de Moslim-enclave Srebrenica onder de voet liepen. De daar gelegerde Nederlandse VN-militairen van Dutchbat III wisten een bloedbad niet te voorkomen. De massamoord op moslims vond volgens de verdediging van Mladic evenwel niet plaats onder verantwoordelijkheid van de generaal, maar werd gepleegd door allerlei milities en ‘losgeslagen’ troepen.

Het is de verwachting dat de internationale rechters, vijf in getal, volgend jaar uitspraak zullen doen in hoger beroep. Eerder al had Mladic’s ‘politieke baas‘, Radovan Karadzic, het vonnis van het Joegoslavië Tribunaal aangevochten. Met averechts effect. Zijn straf ging in hoger beroep omhoog van veertig jaar cel naar levenslang.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234