Maandag 14/10/2019

VMO-restanten in het VB

Pieter Huybrechts is lang niet de enige oud-VMO'er die zijn gading vond/vindt in het Vlaams Blok/Vlaams Belang. Enkelen zijn inmiddels al uit de partij verdwenen, maar er blijven hoe dan ook wat VMO-restanten aanwezig. Een beperkte greep uit de bekendste VMO'ers die de afgelopen decennia de Vlaams Blok-rangen bevolkten en/of nog steeds actief zijn binnen het Vlaams Belang.

l Een van de bekendste inmiddels verdwenen voorbeelden is Xavier Buisseret, de ex-VMO-leider die later de propaganda ging verzorgen voor het Blok en parlementslid werd. Buisseret was een van de leden van het commando dat verantwoordelijk was voor het 'pronkstuk' van het VMO: Operatie Brevier in 1973. Onder leiding van Eriksson hielp Buisseret toen het stoffelijk overschot van priester-dichter-collaborateur Cyriel Verschaeve vanuit Oostenrijk naar het Vlaamse Alveringem over te brengen. Buisseret was overigens ook een goede vriend van holocaustontkenner Siegfried Verbeke. In 1998 verdween hij definitief van het politieke toneel na een nieuwe veroordeling wegens de aanranding van twee minderjarige meisjes, nota bene dochters van een partijlid. Buisseret was op dat moment partijraadslid, kamerlid en propagandaleider.

l Nog zo'n bekende VMO-clan is de familie Spinnewijn, waarvan vader Roger en zoon John eveneens betrokken waren bij operatie Brevier. Vader Roger werd ook bekend als de 'VMO-afgezant' die door toenmalig leider Buisseret in 1976 naar de VS werd gestuurd om er contacten te leggen met de Ku Klux Klan. John Spinnewijn verkaste na zijn VMO-periode naar het Vlaams Blok en werd er uiteindelijk parlementslid. Tot de verkiezingen in 2004, wanneer de Turnhoutse hardliner uit de boot valt en zijn politieke carrière sterft.

l Een eeuwige blijver is dan weer de inmiddels 62-jarige Vlaams Belang-senator Wim Verreycken, vader van zoon Rob 'Klop' Verreycken. In de 'jonge' jaren van vader Wim is geweld dé leidraad. Bij zowat elke betoging of actie waar rellen mee gemoeid waren, stond de VMO'er op de eerste rij. Een stevige loopbaan van 'expert-oproeikraaier' die hij zelfs volhield als actief lid van het Vlaams Blok, zich verschuilend achter zijn parlementaire onschendbaarheid. Het gloriemoment van Wim Verreycken bij de VMO blijft de bomaanslag op de Congreskolom in Brussel in 1963, samen met collega-VMO'ers Adolf Franck en Rudi Degrijse.

l Nog zo'n stevige VMO'er die vandaag nog steeds op de loonlijst van het Vlaams Belang staat, is Luk Dieudonné. De inmiddels 50-jarige Dieudonné doorliep de afgelopen jaren ongeveer alle geledingen van het Vlaams Blok/Vlaams Belang; daarin valt vooral zijn rol als bezieler en verantwoordelijke van Kosmos, de spionagedienst van het Blok, op. Vandaag is hij in de eerste plaats Antwerps districtsraadslid en verantwoordelijke van de 'dienst ledenadministratie'. Dieudonné is bijzonder bekend om zijn aangebrande uitspraken. Zo noemde hij homo's ooit "kleverige tuinkabouters, viespeuken, een stinkend zootje linkse reetkevers" en 11.11.11-deelnemers "naïeve schooiers". Zijn 'roemrijkste' daad als actief VMO'er is de aanslag op de linkse boekhandel De Rode Mol in Mechelen anno 1980. Samen met zeven trawanten slaat Dieudonné er mee de inboedel kort en klein én aanwezigen in elkaar. Feiten waarvoor hij drie maanden gevangenisstraf oploopt.

l Wie vechtjassen tout court zoekt, moet bij Luk Vermeulen (foto) zijn. Officieel ingeschreven als 'parlementair medewerker' is hij momenteel de verantwoordelijke voor de interne 'veiligheidsdienst' van het Vlaams Belang alias bodyguard voor de kopstukken. Geen meeting of betoging gaat voorbij of Vermeulen staat op de eerste rij. Vermeulen heeft niet alleen een palmares als actief knokkend VMO'er. Zo was hij ooit onder meer chef van de Actiegroep van Were Di. Omdat hij naar eigen zeggen vond dat "Were Di te veel met de hersenen en niet genoeg met de vuisten werkt" richt hij in 1976 de 'extreem-rechtse ordedienst' Voorpost op, waarvan hij nog steeds de 'actieleider' is (naast een van de spilfiguren van de radicale vzw IJzerwake). In die hoedanigheid is Vermeulen de man die de gewelddadige bestorming van de IJzerbedevaart in 1996 orchestreerde. Recentelijk kwam hij nog in het nieuws, omdat Voorpost negationist Verbeke financieel zou steunen; wat Vermeulen ontkende. Nog dit, de schoonzoon van Vermeulen is Luk Lemmens, het enige Antwerpse gemeenteraadslid van de N-VA. (PG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234