Vrijdag 09/12/2022

Spanje

Vluchtte 'majesteitsschennende' Spaanse rapper Valtonyc naar België?

De Spaanse rapper Valtonyc. Beeld Twitter/Valtonyc
De Spaanse rapper Valtonyc.Beeld Twitter/Valtonyc

De Mallorcaanse rapper Valtonyc zou vanuit Spanje naar België zijn gevlucht. Hij wordt vervolgd voor “het ernstig beledigen van de Kroon” en “het verheerlijken van terrorisme", wat in Spanje streng wordt berecht. De Spaanse autoriteiten hebben een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Ewoud Ceulemans

“Jouw Spaanse vlag is mooier in vlammen, net als een hoerenpolitiepatrouille die wordt opgeblazen”, “Wij willen die varkens dood”, “Dat ze maar schrik hebben, zoals een politieagent in Baskenland”, “Of dat een bus van de PP (de rechtse Partido Popular, EWC) ontploft, met geladen nitroglicerine.”

Dat de teksten van de Mallorcaanse rapper Valtonyc beroering veroorzaken, zal niemand verbazen. Maar ze hebben ook geleid tot de veroordeling van Josep Miquel Arenas, zoals de 24-jarige rapper echt heet. In februari werd hij door de Audiencia Nacional veroordeeld tot een gevangenisstraf van drieënhalf jaar, voor “het uiten van doodsbedreigingen, het verheerlijken van terrorisme en het ernstig beledigen van de Kroon”.

Uiterlijk vandaag diende hij zichzelf aan te geven bij de autoriteiten, maar het was al lang duidelijk dat hij dat niet zou doen.

Europees Hof

Valtonyc zou in België zijn, schrijven Spaanse kranten als El Mundo en La Vanguardia. Of in Zwitserland. Hoe dan ook is hij erin geslaagd aan de Guardía Civil en de Policía Nacional, die zijn whereabouts nochtans opvolgden, te ontkomen.

Woensdag stond op Valtonycs Twitter-account te lezen dat “Spanje zich weer belachelijk zou maken”. Hij voegde er nog aan toe dat “ongehoorzaamheid is toegestaan, en in deze fascistische staat zelfs verplicht”.

Valtonyc zelf houdt vol dat zijn teksten “allegorisch” en “symbolisch” moeten worden geïnterpreteerd. Zijn advocaat is van plan naar het Europees Hof in Straatsburg te trekken om zich te beroepen op de vrijheid van meningsuiting.

Eerder dit jaar werden Catalaanse betogers die een portret van de Spaanse koning in brand hadden gestoken in Straatsburg vrijgesproken: hun politieke actie viel niet letterlijk te interpreteren, en viel binnen de vrijheid van meningsuiting.

Maar oproepen tot geweld en het verheerlijken van terrorisme liggen erg gevoelig in Spanje, vertelt Spanje-kenner Lieve Behiels (KU Leuven). “De Audiencia Nacional is bevoegd voor misdrijven over heel Spanje, en specifiek voor terrorisme. En als je vandaag dreigt of oproept om ordehandhavers te vermoorden, ligt dat veel gevoeliger dan vroeger: het wordt gezien als een terroristische daad. Met teksten als die van Valdonyc wordt niet meer gelachen.”

Internationaal arrestatiebevel

Toch leeft het idee dat strenger wordt opgetreden tegen zulke uitingen aan de linkerzijde dan aan de rechterzijde. “Zeker jongeren zien dat als een bestrijding van de vrijheid van meningsuiting door een rechtse staat”, zegt Behiels.

Fans van de rapper zetten een actie op poten om hun idool te steunen. Vorige week gaf Valtonyc aan dat fans hem in totaal een twintigtal vliegtuigtickets op zijn naam hadden bezorgd om de politie te 'trollen', en dankzij de hashtag #ValtonycEstáEnMiCasa (“Valtonyc zit bij mij thuis”) dook de hiphopper plots in alle uithoeken van het land op.

Of hij nu in België is, is niet duidelijk. De Spaanse autoriteiten vaardigden wel een internationaal aanhoudingsbevel uit. Volgens Gert Vermeulen, professor internationaal strafrecht (UGent), zou ons land in dat geval verplicht zijn de rapper uit te leveren.

“Zijn advocaat kan de zaak natuurlijk voorleggen aan het Europees Hof, maar verheerlijking van terrorisme is strafbaar in de hele EU. Het is niet aan de staat die om uitlevering wordt gevraagd om te oordelen of zijn veroordeling terecht is. Meer zelfs: als hij al veroordeeld is, lijkt er mij geen enkele discussie mogelijk.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234