Zaterdag 27/11/2021

vluchtelingencrisis

Vluchtelingenstroom levert Duitsland hoognodige babyboom

Syrische vrouwen en kinderen op een kerstfeest georganiseerd door de overheid van Nedersaksen in het opvangkamp in Friedland. Beeld EPA
Syrische vrouwen en kinderen op een kerstfeest georganiseerd door de overheid van Nedersaksen in het opvangkamp in Friedland.Beeld EPA

Duitsland worstelt met de politieke en economische gevolgen van de migrantenstroom. Maar asielzoekers en vluchtelingen geven het land wél wat het zo hard nodig heeft: meer baby's. In de hele westerse wereld is er een gebrek aan millenials die kinderen krijgen. Dat meldt het Amerikaanse zakenblad Bloomberg Businessweek.

In 2015 steeg de geboortecijfer in Duitsland naar 1,5 per vrouw, het hoogste cijfer in 33 jaar. Die stijging wijt de Duitse nationale dienst voor de statistiek vooral aan kinderen van moeders die niet in Duitsland werden geboren. Die tekenden voor 1 op vijf geboortes, ook een record. In Duitsland geboren moeders hebben gemiddeld 1,4 kinderen, bij in het buitenland geboren moeders is dat hoger dan 1,9 kinderen.

Overleven zonder bommen
"Het is hier makkelijker een gezin uit te bouwen en kinderen te krijgen", stelt Basima Shhadat tegenover Bloomberg. De Syrische vrouw beviel in 2015 in München van een dochter, een jaar nadat ze met haar man en vijf zonen in Duitsland aankwam. Vier andere zonen overleden in Syrië. "Hier kunnen mijn kinderen overleven, hier zijn geen bommen", zegt ze.

De stijgende geboortegraad is goed nieuws voor Duitsland, dat de laagste geboortegraad ter wereld heeft.

Grotere gezinnen
"Zoals in veel ontwikkelde landen is er in Duitsland aan gebrek aan millenials die kinderen krijgen om de rangen van werkenden te vervoegen die in de toekomst moeten bijdragen aan de pensioenen en de gezondheidszorg voor ouderen", stelt de Belgische demograaf Stijn Horens van denktank RAND.

Migranten hebben doorgaans de leeftijd waarop ze kinderen krijgen en eens ze zich in het gastland hebben gevestigd, krijgen ze grotere gezinnen dan de autochtonen, weet Hoorens.

Verenigde Staten
Recent onderzoek in de Verenigde Staten toont aan dat in het buitenland geboren vrouwen nu instaan van 23 procent van de geboortes, hoewel slechts 14 procent van de bevolking uit migranten bestaat.

"Zonder de toename van geboortes bij migrantenvrouwen zou het aantal geboortes per jaar in de VS al sinds de jaren 70 van de voorbije eeuw gekelderd zijn", stelt de studie.

Duitsland heeft in Europa de grootste migrantenbevolking. Toch komt het land nog niet aan de 2,1 kinderen voor elke vrouw, het aantal dat volgens demografen nodig is om de bevolkingsdaling tegen te gaan. De recente instroom van vluchtelingen kan dat verhelpen, gezien de meesten uit landen komen waar het gemiddelde gezin talrijker is dan in Europa.

Maar die toename houdt wellicht niet stand, want migranten van de tweede generatie hebben de neiging de gezinssamenstelling van het gastland over te nemen. Het geboortecijfer van in Mexico geboren vrouwen in de VS is het voorbije decennium met meer dan 26 procent gedaald. Die daling wordt echter gecompenseerd door recentere migranten uit Azië, Afrika en het Midden-Oosten, die meer kinderen krijgen.

Dit doet de vraag rijzen wat de impact zal zijn van Donald Trumps antimigratiestandpunt op het geboortecijfer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234