Maandag 05/12/2022

ontruiming calais

Vluchtelingenkamp Calais kan worden ontruimd, maar gevolgen zijn onduidelijk

In de 'Jungle' bleef het gisteravond rustig. De Franse regering stelt dat een eventuele ontruiming geweldloos en zo humaan mogelijk zal verlopen. Beeld Wouter Van Vooren
In de 'Jungle' bleef het gisteravond rustig. De Franse regering stelt dat een eventuele ontruiming geweldloos en zo humaan mogelijk zal verlopen.Beeld Wouter Van Vooren

Een belangrijk gedeelte van het vluchtelingenkamp in Calais mag dan toch worden ontruimd. Hulporganisaties en vluchtelingen wilden dat via de rechter nog tegenhouden, maar hun klacht is grotendeels verworpen. Waar deze beslissing toe zal leiden, is hoogst onduidelijk. In het kamp ging het leven gisteravond nog zijn gewone gangetje.

JEROEN DE PRETER

De vrees van een aantal Belgische kustburgemeesters en West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wordt mogelijk werkelijkheid. Nu de Franse rechter heeft beslist dat het grootste, zuidelijke deel van de 'Jungle' in Calais 'geleidelijk' mag worden ontruimd, wordt aangenomen dat een niet onaanzienlijk aantal bewoners uit het kamp zal vertrekken.

Waar ze precies naartoe zullen trekken, is onmogelijk met zekerheid te zeggen. Algemeen wordt verwacht dat minstens een deel van deze vluchtelingen een nieuw onderkomen zal zoeken in kleinere kampen in het departement Pas-de-Calais. Anderen zullen afzakken naar de Belgische kust, in de hoop via Zeebrugge de oversteek naar Engeland te maken.

De afgelopen dagen werd trouwens al een honderdtal vluchtelingen uit Calais tegengehouden aan de Belgische grens. Driehonderd politieagenten proberen daar al een aantal dagen te verhinderen dat ze die grens oversteken.

1.000 of 3.500 mensen

Grote onduidelijkheid bestaat ook nog altijd over het aantal vluchtelingen dat door de nakende ontruiming op zoek moet naar een nieuwe plek. Volgens de prefect van Pas-de-Calais, Fabienne Buccio, gaat het om maximaal duizend mensen, en kan het merendeel van hen terecht in de tijdelijke noodopvang die de overheid voorziet, zowel in het noordelijke gedeelte van het kamp als elders in Calais.

Het cijfer van de prefect verschilt evenwel zeer drastisch van het cijfer dat de hulporganisaties verspreiden. Zij gaan uit van minstens 3.500 vluchtelingen en klagen aan dat voor het merendeel van hen geen humane oplossing bestaat.

Een van de hulpverleners is de Belg Lieven Clarysse. Hij wou gisteravond nog niet veel commentaar op het vonnis van de rechter kwijt. "Wij weten nog niet precies wat dit vonnis inhoudt", aldus Clarysse. "De advocate die onze zaak bepleit, is de tekst op dit ogenblik nog aan het bestuderen. Ze wijst erop dat de rechter in het vonnis heel nadrukkelijk stelt dat onder meer de kerk, de moskee en de school die op de te ontruimen site zijn gebouwd, niet vernietigd mogen worden. Dat was een van onze eisen en lijkt ook in tegenspraak met de berichten over een volledige ontruiming."

Geen bulldozers

Tot een brutale ontruiming zal het volgens de Franse overheid hoe dan ook niet komen. Premier Manuel Valls had al voor het vonnis aangekondigd dat een eventuele ontruiming geweldloos en zo humaan mogelijk zou verlopen.

Dat voornemen werd gisteren nog eens herhaald door de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve. Bij de ontruiming zullen volgens hem "geen bulldozers" te pas komen. In de eerste fase worden agenten van de Franse Dienst Vreemdelingenzaken op pad gestuurd om de vluchtelingen de weg te wijzen naar de asielprocedure of de noodopvang. "Wij zullen daarvoor de tijd nemen die nodig is", aldus de minister.

Dezelfde Cazeneuve had eerder op de dag scherpe kritiek gegeven op de Belgische maatregel om opnieuw grenscontroles in te voeren aan de Franse grens. Zo zou hij door ons land niet op de hoogte gebracht zijn van een "tijdelijke afwijking van het Schengenverdrag". Cazeneuve noemde het een vreemde, onnodige maatregel, en gelooft niet dat de ontruiming van het kamp het probleem naar België zal verleggen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234