Maandag 24/02/2020

"Vluchtelingen zullen uitgaven EU binnen vijf jaar dubbel terugbetalen"

Gezin op weg naar het vluchtelingenkamp in het Griekse Idomeni na een mislukte poging de grens met Macedonië over te steken.Beeld AP

Vluchtelingen en asielzoekers die vorig jaar in Europa aankwamen, kunnen binnen de vijf jaar de uitgaven die de Europese Unie voor hen deed dubbel terugbetalen. Dat blijkt uit één van de eerste onderzoeken naar de langetermijnimpact van de nieuwkomers op de economie van de gastlanden.

Vluchtelingen zullen nieuwe jobs creëren, de vraag naar goederen en diensten doen toenemen, en gaten in de arbeidsmarkt vullen. Met hun sociale bijdragen zullen pensioenfondsen en begrotingstekorten aangevuld kunnen worden. Dat stelt Philippe Legrain, voormalig economisch adviseur van de Europese Commissie.

Dubbel zoveel baten als kosten
Legrain berekent dat de opname van zoveel vluchtelingen de openbare schuld van de EU met bijna 69 miljard euro zal doen toenemen tussen 2015 en 2020. In diezelfde periode zullen de vluchtelingen het Europese bnp met 126,6 miljard euro doen toenemen: dus bijna dubbel zoveel baten als kosten.

"Eén euro die wordt geïnvesteerd in het onthaal van vluchtelingen kan binnen vijf jaar bijna twee euro opleveren". Dat is het besluit van het rapport dat vandaag wordt gepubliceerd door Tent Foundation, een ngo die vluchtelingen helpt.

Legrain, verbonden aan de London School of Economics, hoopt dat het rapport "de mythe uit de wereld helpt als zouden de vluchtelingen voor economische problemen in onze westerse samenleving zorgen".

Misvatting
"Het grote misverstand is dat vluchtelingen een last zijn, en die misvatting wordt zelfs gedeeld door mensen die voorstander zijn van een welkomstbeleid. Zij denken dat vluchtelingen weliswaar duur zijn, maar dat we ze toch moeten toelaten", stelt Legrain.

"Maar dat klopt niet. De eerste reden om vluchtelingen binnen te laten, is natuurlijk dat ze de dood ontvluchten. Maar van zodra ze hier zijn, kunnen ze ook bijdragen aan de economie".

Jobcreatie
Op langere termijn zullen vluchtelingen ook bijdragen aan belastingsinkomsten en jobs creëren. "Om het simpel te stellen: er is niet een vast aantal banen", stelt het rapport. "Vluchtelingen die banen invullen, creëren ook werk. Wanneer ze hun loon uitgeven, stimuleren ze de vraag naar de goederen en diensten die ze consumeren. Ze creëren ook jobs voor anderen. Vluchtelingen die bijvoorbeeld bouwvakkers worden, scheppen banen voor opzichters of bedrijven die bouwmaterialen leveren".

Demografie
Legrain benadrukt tevens hoe vluchtelingen de demografische problemen van Europa kunnen helpen oplossen. "Tegen 2030 zal de actieve bevolking geslonken zijn tot één op zes terwijl er een kwart meer bejaarden zullen zijn. De jongere vluchtelingen zullen bijdragen aan de zorg voor en meebetalen aan de kosten voor de toenemende bejaardenpopulatie".

Vietnamezen in de VS
Legrain wijst ook op historische voorbeelden van succesvolle grootschalige vluchtelingenprogramma's, zoals de opvang in de VS van 800.000 Vietnamezen na de oorlog daar. Aanvankelijk waren die nieuwkomers een last voor de begroting, maar decennia later blijken Vietnamese Amerikanen een hoger inkomen te hebben en een hogere tewerkstellingsgraad dan Amerikaanse gezinnen.

Werk, taal, huisvesting
Volgens Legrain mag Europa niet talmen en zouden asielzoekers de toestemming moeten krijgen te werken terwijl hun aanvraag wordt behandeld. Zo kosten ze de staat minder. Ze moeten ook taallessen krijgen en gehuisvest worden in regio's waar er werk is en niet op plekken waar de huisvesting goedkoop is.

Daarnaast moeten de autoriteiten ook snel werk maken van het erkennen van in het thuisland verworven kwalificaties. Zo geeft Legrain het voorbeeld van Syrische apothekers wiens diploma in Zweden nog niet wordt erkend, wat het tekort aan apothekers in Zweden nog erger maakt.

"Snelle toegang tot de arbeidsmarkt vermindert hun afhankelijkheid van gemeenschapsgeld, zorgt ervoor dat ze arbeid en taksen bijdragen aan de gasteconomie, helpt hen zich sneller aan te passen aan een nieuwe maatschappij en verlaagt het risico dat ze op langere termijn in de marge van de arbeidsmarkt en de samenleving belanden", zo besluit het rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234