Donderdag 08/12/2022

Vluchtelingen welkom? Alleen met blauw bandje

Hulpverleners in het vluchtelingenkamp van Grande-Synthe, vlak bij Duinkerke, trekken aan de alarmbel. Het Franse kamp wordt gerund door de lokale overheid, maar toch zouden mensensmokkelaars er de plak zwaaien. Alles draait om blauwe armbandjes.

Burgemeester Damien Carême troonde er afgelopen zomer nog een groep europarlementariërs mee naartoe. Hij wilde hen tonen dat de opvang van vluchtelingen ook anders kan. Het kamp La Linière kwam in het voorjaar van 2016 als antwoord op de mensonterende toestanden in de Jungle in Calais en een soortgelijk kamp wat verderop in Grande-Synthe. De gemeente besloot samen met Artsen Zonder Grenzen een 'deftig kamp' te bouwen, waar mensen terechtkonden in afwachting van hun asielaanvraag. Er werden houten shelters gebouwd, met sanitaire voorzieningen.

Tegenwoordig runt de gemeente La Linière, maar ze gaf een privéfirma, Afeji, de opdracht het kamp dagdagelijks te beheren. De politie patrouilleert er geregeld. In november voerde de gemeente blauwe identificatiebandjes in voor de vluchtelingen. De Jungle in Calais was net ontmanteld en Grande-Synthe wilde een beter zicht krijgen op wie al in het kamp was en hoeveel nieuwe vluchtelingen er nog zouden bijkomen.

Maar toen begonnen de problemen, stelt Patrick Legein van de VZW Humain, een Vlaamse hulporganisatie die actief is in het kamp. "Volgens onze bronnen verspreidde de gemeente zowat vierhonderd bandjes. Dat is veel te weinig, want er wonen ongeveer dubbel zoveel vluchtelingen in het kamp. Toch hebben de ordediensten de opdracht gekregen alleen mensen met zo'n bandje binnen te laten. Dat betekent dat wie in het kamp zit en geen bandje heeft daar moet blijven. Maar het wil ook zeggen dat nieuwkomers officieel niet meer binnengeraken."

Woekerprijzen

Een leemte die de mensensmokkelaars, die na de sluiting van de Jungle zo goed als drooggelegd waren, nu blijkbaar hebben ingevuld. Legein: "Er is een hele zwendel in blauwe bandjes ontstaan. We krijgen steeds meer verhalen binnen van bewoners die brutaal worden bestolen, meestal in hun slaap. Ook overdag worden bandjes van de polsen gerukt. Die worden tegen woekerprijzen doorverkocht aan nieuwkomers."

Bij de gemeente Grande-Synthe was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. Bij het parket van Duinkerke was te horen dat de praktijken hen wel al ter ore zijn gekomen, maar dat het moeilijk is om op te treden. Hoewel de aanpak van mensenhandelaars een absolute prioriteit is en er vorig jaar ook al heel wat netwerken zijn opgerold, zijn voor de afpersing in het kamp vooral getuigenissen nodig. Dat ligt bijzonder gevoelig bij vluchtelingen, klinkt het bij het parket.

Belastingontduiking

Volgens Legein kunnen de officiële instanties wel meer doen. "Er is onlangs wel een grootschalige antifraudeactie geweest. De uitbaters van kleine handelszaken, zoals kappers, kebabzaken en kleine shops, werden door de antifraudecel aangehouden op verdenking van belastingontduiking. Maar dat smokkelaars hun gang gaan, daar wordt niets aan gedaan."

Het blijft volgens hem ook niet bij de zwendel in bandjes. "Eenmaal binnen behouden die smokkelaars de greep op de vluchtelingen. Wie in een shelter - waar verwarming is - wil verblijven, moet betalen, hetzelfde geldt voor wie wil douchen. Ook basisgoederen zoals dekens, slaapzakken, warme kledij en voeding worden tegen woekerprijzen aangeboden. Dat mensen in een kwetsbare positie blootstaan aan misdrijven terwijl ze in beschermd overheidsgebied zitten, is ronduit choquerend. La Linière is het eerste officieel door de overheid erkende kamp, maar het gaat er al even erg aan toe als in de illegale kampen", besluit Legein.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234