Dinsdag 04/08/2020

'Vluchtelingen niet welkom? Onzin'

Flagrant in strijd met de discrimatiewetgeving, contraproductief voor integratie. De burgemeester van Koksijde heeft het helemaal mis wanneer hij alle asielzoekers wil weren uit het zwembad na twee incidenten. Een betere oplossing: pak de amokmakers individueel aan en betrek de asielzoekers zelf.

"Hoe gaat hij dat in godsnaam doen? Een bordje aan de deur ophangen, met daarop 'vluchtelingen niet welkom'? Zoiets zou aan een erg nare periode uit de geschiedenis doen denken." Neen, onderzoekster Marion Van San heeft geen goed woord over voor het plan van burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) uit Koksijde. Die wil mensen uit het asielcentrum langer toelaten in het zwembad na twee incidenten waarbij meisjes zouden zijn lastiggevallen (zie kader).

Van San is senior researcher aan de Erasmusuniversiteit in Amsterdam en deed uitgebreid onderzoek naar integratie. "De feiten mag je niet onder de mat vegen, maar dit is niet de juiste reactie", zegt ze. "Dit is onzin. Wat voor signaal zend je nu uit aan al die nieuwkomers? Je zegt hen bijna letterlijk dat ze niet welkom zijn. Qua inburgering kan dat tellen."

Maar vooral, juridisch blijft zo'n verbod nooit overeind. "Dit is duidelijk in strijd met de discriminatiewetgeving", zegt Jogchum Vrielink, expert discriminatierecht aan de KU Leuven. "Je kunt nooit een hele groep straffen voor wat enkele individuën hebben uitgespookt. Dat is compleet buiten proportie. Vergelijk het met de jongens van Marokkaanse afkomst, die bepaalde discotheken of fitnesscentra niet meer binnen mochten." Vanaf het ogenblik dat een instantie een klacht indient, zal die veel kans maken om gelijk te krijgen.

Meteen overgeplaatst

Vanden Bussche ging met zijn aankondiging gisterochtend met andere woorden zwaar de mist in. Hij zwakte zijn communicatie af door te stellen dat "zijn voorstel nog besproken moet worden op het schepencollege". Later wees zijn partijgenoot en staatssecretaris Bart Tommelein erop dat het verbod slechts "tijdelijk" kon zijn, om de gemoederen te laten bedaren.

Vanden Bussche stelt dat hij verantwoordelijk blijft voor de veiligheid in zijn gemeente. Dat hij erop zal afgerekend worden als er zich nog één incident zich voordoet. "Seksuele intimidatie door asielzoekers is wel degelijk een issue", zegt Vrielink. "In een zwembad duiken die problemen sneller op. In Scandinavië en Duitsland waren er ook al incidenten. Maar dat geeft niemand het recht om iedereen over dezelfde kam te scheren."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zit op dezelfde lijn. "Alle asielzoekers straffen omdat twee onder hen zich misdragen, vind ik persoonlijk niet verstandig", stelde hij op een nieuwjaarsreceptie in Kalmthout. Tegelijk liet hij de persoon verdacht van de feiten in Koksijde meteen overplaatsen naar een gesloten centrum. Geen lichte beslissing, want daarvoor moeten de aanwijzingen echt al ernstig zijn. Hij treedt evengoed (bijzonder) hard op, maar handelt op individueel vlak. Geen discriminatie dus.

Het kan ook minder verregaand. Bijvoorbeeld: wie zich misdraagt, mag voortaan het zwembad niet meer binnen. "Zoiets werkt ook efficiënt", weet Vrielink. Een verhoogde politieaanwezigheid in de buurt van het zwembad kan daarbij helpen, meent hij.

Gemeenschap betrekken

Integratie-experte Van San wijst op de gevaren. "Meestal wekt meer blauw ook meer weerstand op. Beter is de gemeenschap te betrekken om een oogje in het zeil te houden." In Amsterdam was er bijvoorbeeld het 'tienerteam', een groepje van jongeren met vreemde roots die als een soort stewards mee patrouilleerden in moeilijke wijken. Ze waren een brug tussen politie en de jongeren. "Bij de vluchtelingen kun je met wat creativiteit een gelijkaardig systeem uitwerken, met naast de redder ook een vertegenwoordiger uit het asielcentrum."

Het Minderhedenforum, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Vluchtelingenwerk Vlaanderen kijken vol argwaan naar de beslissing van het schepencollege later vandaag. Mocht de maatregel overeind blijven, dan schieten zij in actie. Eerst zullen ze druk uitoefenen op de politiek, van het lokale tot het nationale niveau. Pas dan halen ze de juridische middelen boven. Maar zowel het recht als het gezond verstand hebben ze aan hun kant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234