Zaterdag 16/01/2021

Vluchtelingen duiken opnieuw massaal op in Brugge en omstreken

Er duiken opnieuw meer illegale vluchtelingen op die via de haven van Zeebrugge hun kans wagen om in de laadbak van een vrachtwagen het Kanaal over te steken naar Groot-Brittannië. Zakte het aantal mensen dat gevat werd tot maximaal 100 per maand nadat er eind vorig jaar twee kraakpanden werden gesloopt, dan is het cijfer sinds augustus weer gestegen tot rond de 330. Voor de afbraak van de twee panden werden maandelijks zo'n 600 vluchtelingen opgepakt.

Brugge

Eigen berichtgeving / Belga

Burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) van Brugge trok gisteren samen met het havenbestuur van Zeebrugge en de privé-bedrijven in de haven aan de alarmbel. Moenaerts persconferentie was een schot voor de boeg van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD). Daar waren ze gisteren niet in hun nopjes met het initiatief van de burgemeester. Vandaag vindt er op het kabinet-Dewael immers een "al langer geplande vergadering" plaats met het Brugse stadsbestuur, de Dienst Vreemdelingenzaken, de lokale en de scheepvaartpolitie over de problematiek.

De uitnodiging voor die "al langer geplande vergadering" is echter maar gisterennamiddag per fax op het stadhuis in Brugge binnengelopen, zegt de woordvoerder van Moenaert. "De genodigden worden erin gevraagd zo snel mogelijk hun aanwezigheid voor morgen (vandaag) te bevestigen. De burgemeester is niet ingenomen met de communicatie van Binnenlandse Zaken als zou het kabinet al een tijdje de illegalenproblematiek in Zeebrugge ter harte nemen, terwijl de brieven vanuit Brugge steeds onbeantwoord bleven. De jongste brief dateert van vorige week, de eerste brief van 25 maart."

De nationaliteit van de vluchtelingen is intussen weer veranderd. Trof de scheepvaartpolitie vorig jaar nog vooral Afghaanse vluchtelingen aan, dan duiken er de jongste twee maanden opnieuw vooral Indiërs (36,6procent) op, gevolgd door Moldaviërs (15,8 procent) en pas daarna Afghanen (13,5procent).

Door de verdwijning van de twee kraakpanden passen de mensensmokkelaars nu een nieuwe tactiek toe. Ze verstoppen de illegalen overdag niet meer in de buurt van de haven maar in het binnenland. 'sAvonds zakken de vluchtelingen dan met de trein of kusttram naar Zeebrugge af om rechtstreeks naar de vrachtwagenterminals te trekken.

Moenaert hekelde het feit dat veel vluchtelingen weer worden vrijgelaten en vraagt Dewael de nodige opvangcapaciteit te creëren in gesloten centra. De politieacties hebben volgens hem pas effect als de illegalen een tijdje worden vastgehouden. "We willen niet blijven dweilen met de kraan open", zei Moenaert.

Het is de Dienst Vreemdelingenzaken die in overleg met het parket beslist of een vluchteling al dan niet weer vrijgelaten wordt, met een bevel tot uitwijzing. Er wordt nagegaan of de betrokkene al eerder een uitwijzingsbevel kreeg en of er al dan niet een gerechtelijk verleden is.

De meer dan 300 vluchtelingen opsluiten is echter ondoenbaar omdat er in de gesloten centra slechts plaats is voor een 600-tal mensen, benadrukt men op Binnenlandse Zaken.

De havenbedrijven investeren volgens voorzitster Erna Vienne van de belangenvereniging APZI 5 miljoen euro per jaar in de strijd tegen illegale migratie. "We begrijpen dat het om een humanitair probleem gaat, maar het is onverantwoord dat vooral de private sector voor de kosten opdraait. Het frustrerende is dat de investeringen nutteloos dreigen te zijn als de illegalen onmiddellijk worden vrijgelaten", zei Vienne.

Een duidelijke reden waarom nu meer Indiërs naar Zeebrugge afzakken, is er niet. Volgens substituut-procureur des konings Freddy Vandamme van Brugge kan het te maken hebben met het opzeggen van een verdrag tussen Groot-Brittannië en India over het repatriëren van vluchtelingen. De Indiërs die nu in Zeebrugge arriveren, hebben er al een reis van enkele maanden opzitten. Ze zijn wellicht na de winter in hun thuisland vertrokken en hopen voor de winter in Groot-Brittannië aan te komen.

(SD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234