Woensdag 20/11/2019

Energie

Vloeit belasting Doel toch terug naar nucleaire sector?

Energieminister Marie Christine Marghem (MR). Beeld Photo News

In 2015 benadrukte energieminister Marie Christine Marghem (MR) dat de miljoenentaks op de kerncentrales Doel 1 en 2 zeker niet zou terugvloeien naar de nucleaire sector. Dat blijkt nu toch mogelijk.

Drie jaar geleden sloot Marghem een akkoord met Electrabel over het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2. Beide reactoren mogen tien jaar langer openblijven dan gepland, tot 2025, om in de winter stroomtekorten te voorkomen. In ruil betaalt Electrabel jaarlijks 20 miljoen euro nucleaire taks. Dit geld vloeit naar een nieuw ‘energietransitiefonds’, dat dient voor groene projecten, zoals de bouw van nieuwe windmolens of het onderzoek naar batterijen.

Bij de oprichting van het transitiefonds verzekerde Marghem aan argwanende parlementsleden van de oppositiepartijen Groen, Ecolo en PS dat de inkomsten uit het fonds uitsluitend zouden dienen voor hernieuwbare projecten.

Nieuwe technologieën

“De middelen van het fonds worden niet gebruikt om nucleaire energie aan te moedigen – laat dat duidelijk zijn. Het doel is de nieuwe productiemethoden te helpen”, vertelde Marghem letterlijk in het halfrond op 6 juni 2015. “Het wetsontwerp beschrijft dat het fonds de inkomsten uit nucleaire energie, een oude technologie, zal aanwenden om nieuwe technologieën te steunen”, herhaalde ze voor Jean-Marc Nollet (Ecolo).

Documenten die De Morgen inkeek, leren dat Marghem de deur openlaat voor de nucleaire sector om mee te genieten van het transitiefonds. Sinds vorig jaar zoekt de federale overheidsdienst Economie naar projecten om de inkomsten van het fonds in te investeren. In de toelichting van de overheidsdienst staat dat drie soorten projecten in aanmerking komen: rond groene energie, rond de bevoorradingszekerheid én “innovatieve projecten rond nucleaire energie, nucleaire veiligheid, de ontmanteling van kerncentrales, beheer van kernafval en nucleaire brandstoffen, etc.”

“Onbegrijpelijk. Marghem beloofde dat er vanuit het fonds geen geld zou gaan naar de nucleaire sector. Daar hebben we zwart op wit de bewijzen van”, reageert Kristof Calvo, de groene kopman in het parlement. “De opbrengst van de nucleaire taks op Electrabel kan dus weer in de zakken van de nucleaire sector belanden. Hoe leg je dat uit? Dan hef je eerst een belasting op Electrabel om die daarna braafjes terug te geven?”

Calvo: “Een van de argumenten voor de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 was dat we de belastinginkomsten uit die installaties nodig hadden om groene energie financieel te steunen. Wat blijft hier vandaag nog van over?”

Transitiefonds

Marghem ligt al enkele dagen onder vuur. Vorige week communiceerde Marghem onduidelijke cijfers over de impact van de sluiting van de kerncentrales in 2025. Daarna kwam uit dat ze andere berekeningen,over de klimaatimpact van de kernuitstap, achterhield voor collega’s.

Via haar woordvoerder Marie-Ange Dhondt zegt Marghem dat het nooit de bedoeling was de nucleaire sector uit te sluiten van het fonds. “We zijn geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken in de nucleaire sector die ons in de toekomst kunnen helpen”, reageert Dhondt. “We zien geen tegenspraak met haar uitspraken drie jaar geleden. Het gaat niet om steun voor de oude kerncentrales.” Voorlopig kreeg één project geld uit het transitiefonds. En dit had niets te maken met de nucleaire sector, verzekert ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234