Woensdag 03/06/2020

VLM vliegt er straks weer in

Er is een overnemer gevonden voor de failliete luchtvaartmaatschappij VLM Airlines. Het Nederlandse SHS Aviation, deels gefinancierd met Chinees kapitaal, start met een vijftigtal mensen.

De curatoren van het failliete VLM Airlines hebben een principeakkoord met een buitenlandse overnemer getekend. SHS Antwerp Aviation N.V., een dochteronderneming van het Nederlandse SHS Aviation B.V. zou, indien er groen licht komt van de rechtbank van koophandel, de luchtvaartmaatschappij overnemen. Wie er precies achter SHS Aviation zit, wordt voorlopig niet bekendgemaakt, noch het overnamebedrag wordt genoemd. Naar verluidt gaat het om een Chinese investeringsgroep, evenwel samen met nog andere investeerders. "Het zijn een aantal financiers met voldoende armslag", zegt woordvoerder Yves Panneels. "Ze zijn tevens goed omringd." Het kapitaal staat geblokkeerd op een rekening, en er zijn voldoende garanties voor een verdere kapitaalinbreng bij de effectieve opstart, klinkt het.

Dat betekent evenwel niet dat er onmiddellijk opnieuw zal kunnen worden gevlogen, want er moet een nieuw certificaat worden aangevraagd bij het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV). Daarnaast moeten ook medewerkers worden geselecteerd, aangeworven en opgeleid. Dit is een proces dat makkelijk enkele maanden in beslag kan nemen, zegt Panneels.

Een belangrijke naam in het dossier is de Nederlander Harm Prins. Hij zou de spilfiguur zijn tussen de verschillende partijen. Prins kwam in Nederland in opspraak nadat hij betrokken was bij het faillissement van de luchtvaartgroep Exel van de zakenman Erik De Vlieger. Hij zat in de nasleep destijds even in voorhechtenis, maar werd nooit veroordeeld. Uit documenten die De Morgen kon inkijken, moet ook blijken dat hij volledig werd vrijgepleit van enige beschuldiging.

Prins dook ook in ons land even op als bemiddelaar voor de overname van de Antwerpse Opel-fabriek. Hij trad toen op in naam van de Chinese groep CHTC. Van dat plan kwam niets in huis. Er werd zelfs getwijfeld aan het bestaan van de Chinese groep, maar later doken ze wel op in Nederland en in Slovenië waar ze overnames hebben gedaan in de transportsector. Ook daarbij was Prins de spilfiguur.

Nieuwe naam nog niet bekend

Het is nog niet zeker of het nieuwe VLM Airlines tevens de handelsnaam zal voortzetten. De overnemer houdt deze beslissing nog even in beraad. Op 22 juni werd VLM door de rechtbank van koophandel in Antwerpen failliet verklaard. Daarom kan men niet echt spreken van een doorstart, want na het faillissement werden alle 160 personeelsleden ontslagen. Sedert de uitspraak van het faillissement staan ook alle nog resterende toestellen van VLM Airlines aan de grond.

Verwacht wordt dat in een eerste fase opnieuw een vijftigtal mensen aan de slag kunnen gaan. Dat aantal zal toenemen in functie van de uitbouw van het netwerk en de vloot.

De nieuwe maatschappij wordt verankerd in Antwerpen. De hoofdzetel zal gevestigd worden op Antwerp Airport. In een eerste fase zal vanuit Antwerpen opnieuw naar een aantal regionale bestemmingen en Europese hoofdsteden worden gevlogen.

VLM heeft er al een woelige geschiedenis opzitten. Het werd in 1993 opgericht door Freddy Van Gaever. Van Gaever had al ruime ervaring opgedaan bij de regionale Belgische luchtvaartmaatschappij Delta Air Transport (dat later zou overgenomen worden door de Belgische nationale luchtvaartmaatschappij Sabena), en zou in 2002 na het failliet van Sabena ook nog VG Airlines oprichten. Eind 2007 werd het bedrijf overgenomen door Air France-KLM, die het onder een dak bracht met de Ierse regionale vervoerder CityJet. In 2014 werd CityJet verkocht aan de Duitse investeerder Intro Aviation, die gespecialiseerd is in het 'opknappen' van luchtvaartbedrijven met problemen. VLM werd verzelfstandigd en verkocht aan het eigen management.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234