Amazone
Vliegtuigen begonnen met blussen bosbranden Amazone
Braziliaanse legervliegtuigen zijn zondag begonnen met het vanuit de lucht afwerpen van water in de hoop zo de vele bosbranden in het Amazonegebied te blussen. Dat begon in de deelstaat Rondonia en is verder uitgebreid naar zeven provincies.
Het ministerie van Defensie meldde dat vanuit de vliegtuigen duizenden liters water boven de brandende bossen worden gestort. Op de grond staan volgens Defensie zeker 44.000 manschappen klaar om te helpen bij het blussen.
President Jair Bolsonaro besloot vrijdag het leger in te zetten om de branden te bestrijden die momenteel woeden in het Amazonegebied. De regering heeft ook ruim 8 miljoen euro vrijgemaakt voor de bestrijden van de bosbranden.
80.000
De druk op het staatshoofd vanuit het binnen- en buitenland om iets te doen tegen de bosbranden was in de afgelopen dagen fors toegenomen. In Brazilië zijn dit jaar inmiddels bijna 80.000 branden gezien. Dat is het grootste aantal sinds 2013.
Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid van Bolsonaro. De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen.
Kritiek op Macron
Intussen haalt de Braziliaanse minister van Onderwijs Abraham Weintraub hard uit naar de Franse president Macron, die zijn Braziliaanse ambtsgenoot ervan beschuldigt “gelogen” te hebben over zijn engagementen ten bate van het milieu. “Macron is niet bekwaam om zich uit te spreken in dit debat. Het is gewoon een opportunistische idioot die de steun van de Franse landbouwlobby zoekt”, schreef Weintraub op Twitter. “Frankrijk is een land van extremen. Er komen grote mannen uit voort zoals Descartes of Pasteur, maar ook collaborateurs” onder het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ze hebben een president zonder karakter gekozen”, aldus de minister nog.
Macron noemde de bosbranden in de Amazone vorige week een “internationale crisis” vroeg de landen van de G7 de “noodsituatie” te bespreken. De Braziliaanse president verweet zijn Franse ambtgenoot daarop “een kolonialistische mentaliteit die achterhaald is in de 21ste eeuw”.
Later verklaarde Macron dat hij zich verzet tegen het omstreden vrijhandelsakkoord EU-Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay). Dat vrijhandelsakkoord krijgt veel kritiek, met name van de landbouwsector en ecologisten. Frankrijk wou het akkoord enkel bekrachtigen als Brazilië bepaalde milieuverbintenissen zou nakomen.
Não se trata de dizer que a França é um país que amamos odiar ou odiamos amar. Assim como nós, os franceses estão enfrentando as mesmas ameaças globais, porém, em estágio mais avançado dominação. Além disso, elegeram um governante sem caráter, porém, isso nós também já fizemos...
— Abraham Weintraub (@AbrahamWeint) 25 augustus 2019
A crise Amazônica falsa é fruto do acordo comercial fechado com a Europa. O lobby dos agricultores europeus reagiu diante da iminente invasão de produtos brasileiros. Isso, combinado com ONGs, esquerda e "artistas", revoltados com o fim da mamata. Podem prejudicar os brasileiros.
— Abraham Weintraub (@AbrahamWeint) 23 augustus 2019