Maandag 27/03/2023

Nieuws

Vliegtaks treedt in werking, verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen en gas: dit verandert er allemaal vanaf 1 april

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nieuwe maand, nieuwe regels. Zo treedt de vliegtaks vanaf 1 april in werking en wordt het btw-tarief voor zonnepanelen en gas verlaagd naar 6 procent. Dit verandert er allemaal vanaf 1 april.

AW

Vliegtaks

De “taks op de inscheping van een luchtvaartuig”, beter bekend als de vliegtaks, geldt vanaf 1 april. Voor elke passagier die vanop Belgische bodem vertrekt met een “luchtvaartuig” (passagiersvliegtuig, privévliegtuig, helikopter ...), zal de luchtvaartmaatschappij een belasting moeten betalen.

De taks bedraagt 10 euro per passagier (vanaf 2 jaar) voor korteafstandsvluchten. Dat zijn vluchten naar bestemmingen die in vogelvlucht op maximaal 500 kilometer afstand liggen (gemeten vanaf Brussels Airport). Voor middellangeafstandsvluchten zal de taks 2 euro per passagier bedragen, voor langeafstandsvluchten 4 euro.

De taks zal niet gelden voor bijvoorbeeld transferpassagiers, bij afgeleide vluchten of militaire vluchten, of bij vluchten die op dezelfde luchthaven aankomen als ze vertrokken waren.

Loon van ambtenaren stijgt met 2 procent

De weddes in de openbare sector worden in april met 2 procent verhoogd. Dat is het gevolg van de overschrijding in februari van de spilindex. Het is al de tweede keer dit jaar dat de lonen van de ambtenaren geïndexeerd worden. Dat gebeurde ook al in februari, nadat de spilindex in december overschreden was. Volgens het Planbureau is zelfs een derde overschrijding van de spilindex dit jaar mogelijk. Bij de laatste prognose voorspelde de instelling die in juli.

Dat de spilindex zo vaak overschreden wordt, heeft te maken met de torenhoge inflatie. Die steeg in februari naar 8,04 procent, het hoogste niveau sinds maart 1983. De inflatie wordt gestuwd door de hoge energieprijzen.

Minimumloon stijgt

Het minimumloon bedraagt vanaf april 1.806,16 euro bruto per maand. Dat is het gevolg van het sociaal akkoord dat vakbonden en werkgevers binnen de Groep van 10 vorig jaar in juni afklopten. Een van de afspraken in dat akkoord was de verhoging van het zogenaamde gewaarborgd gemiddeld mininummaandinkomen (GGMMI) in verschillende fases. De eerste stap is voor april.

Initieel was aangekondigd dat het minimumloon zou stijgen naar 1.702 euro per maand. Maar sindsdien werd het al enkele keren geïndexeerd, zodat het in de praktijk verhoogd wordt naar 1.806,16 euro.

Btw-tarief op gas tijdelijk verlaagd

Vanaf 1 april zal tijdelijk een verlaagd btw-tarief van 6 in plaats van 21 procent gelden op gas. Op de voorschotfacturen zal de korting mogelijk nog niet meteen te zien zijn, maar later verrekend worden. De verlaging geldt zowel op gas als op elektriciteit minstens tot 30 september. De regering nam de maatregel omdat de energieprijzen fors gestegen zijn.

Btw-tarief voor zonnepanelen verlaagd naar 6 procent

Er geldt vanaf april steeds een btw-tarief van 6 procent bij de aankoop en installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Het verlaagde btw-tarief bestaat al voor woningen ouder dan 10 jaar, maar het wordt tot eind december 2023 uitgebreid naar woningen jonger dan 10 jaar, inclusief nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak.

null Beeld rv
Beeld rv

BNP Paribas voert nulrente in voor spaargeld boven 250.000 euro

BNP Paribas Fortis beperkt het toegelaten maximumbedrag op een gereglementeerde spaarrekening tot 250.000 euro. Boven dat bedrag zal geen rente meer worden gegeven. Concreet zullen bedragen boven de 250.000 euro op een spaarrekening ter beschikking worden gesteld op een depositorekening, die een rentevoet van 0 procent kent. BNP Paribas Fortis zal ook geen getrouwheidspremie uitkeren voor het bedrag boven de 250.000 euro dat wordt overgeheveld naar een andere rekening. Bij wijze van vergoeding zal wel een financiële compensatie worden betaald. Daar moet wel 30 procent roerende voorheffing op worden betaald.

Ritje met De Lijn wordt duurder

Het goedkoopste ticket om een enkele rit te maken met De Lijn, wordt vanaf 1 april 25 procent duurder. Het m-ticket gaat van 2 naar 2,5 euro. Het m-ticket in de app van De Lijn krijgt dus dezelfde prijs als het sms-ticket en het traditionele biljet op een kaart. Die laatste twee kosten nu al 2,5 euro, al komt er bij de sms-tickets nog een operatorkost van 0,15 euro bij.

Fonds voor sanering na lekkende stookolietank

Het stookoliefonds Promaz, dat zal instaan voor de sanering van vervuilde gronden door lekkende stookolietanks bij particulieren, is vanaf 1 april volledig operationeel. “Elke eigenaar of eindgebruiker van wie de stookolietank of de leiding ervan een lekprobleem heeft, of heeft gehad, en dat een aantoonbare bodemverontreiniging veroorzaakt(e)”, kan een beroep doen op Promaz, zo staat op de website van het stookoliefonds. Dat zal de betrokkene “ontzorgen en financieel ondersteunen bij de bodemsanering”.

Affiches met gemiddelde brandstofkost

Pomphouders die in hun tankstation drie of meer brandstoftypes aanbieden, moeten een affiche ophangen met de gemiddelde kost per 100 kilometer voor elk brandstoftype. De Europese Unie wil auto’s die rijden op alternatieve brandstoffen een duwtje in de rug geven en consumenten helpen bij de keuze van een wagen. Bij de aankoop van een wagen is niet enkel de prijs van belang, maar ook de kost van de brandstof.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234