Maandag 30/03/2020

Vliegende herten bedreigd: alleen nog te vinden in Brussel en Voeren

Het vliegend hert is een van de grootste Europese kevers.Beeld rv

Het voortbestaan van het vliegend hert, onze meest spectaculaire inheemse kever, is bedreigd. Dat hebben tellingen van tientallen vrijwilligers aangetoond. De soort is nu enkel nog te vinden in Voeren en op enkele plaatsen in het Brusselse.

Kort paarseizoen

Het paarseizoen van het vliegend hert was dit jaar uitzonderlijk kort door de warme junimaand. De kevers vlogen twee weken eerder uit dan gewoonlijk. Vliegende herten leven minstens drie jaar onder de grond als larve voor ze in de vroege zomer van het derde jaar uitvliegen op zoek naar een partner. Mannetjes kunnen negen centimeter groot worden, vrouwtjes zijn aanzienlijk kleiner.

"We stellen vast dat verschillende populaties verdwenen zijn", zegt onderzoeker Arno Thomaes van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). "Vrijwilligers van Natuurpunt hielden speciaal enkele historische vindplaatsen in de gaten. We moeten helaas besluiten dat we die definitief kunnen afvinken als vindplaats. Een beperkt aantal andere plekken willen we verder onderzoeken."

Aangepast aan de stad

De kever heeft nood aan zonnige zuidhellingen waar ondergronds dood hout te vinden is. Als hun biotoop verdwijnt, sterft ook de populatie uit. Er blijven nu slechts twee regio's over waar min of meer stabiele populaties van vliegende herten te vinden zijn: de Voerstreek en het Brusselse. In Brussel leven nog vliegende herten in Watermaal-Bosvoorde. "We zien dat de Brusselse vliegende herten zich wonderwel hebben aangepast aan een stedelijke omgeving", stelde Thomaes vast. "De populaties bestaan er allemaal al zeker meer dan honderd jaar, van voor de voortschrijdende verstedelijking van hun leefgebied." In de grote bosgebieden ten zuiden van Brussel leven dan weer zo goed als geen vliegende herten. "In een gesloten bos zoals het Zoniënwoud is het te koel, zeker in de bodem."

Twee vechtende mannetjes.Beeld rv

Onderzoek

Het INBO is recentelijk een genetisch onderzoek gestart om te weten te komen of er uitwisseling is tussen de verschillende groepen in en rond de hoofdstad. "Misschien slagen de mannetjes er in om de afstand tussen de populaties te overbruggen om te gaan paren. Vrouwtjes kunnen dat zeker niet. Een Duitse studie wees uit dat een vrouwtje hooguit 700 meter ver vliegt tijdens haar bovengronds leven, dat amper een maand duurt. De meeste halen maar honderd meter. Ik heb becijferd dat een eventuele uitbreiding van een kolonie er dertig jaar zou over doen om anderhalve kilometer terrein te winnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234