Donderdag 13/08/2020

Vleesvervangers: we proeven het verschil niet meer

Proeven we straks het verschil niet meer tussen vleesvervangers en echt vlees? Volgens een rapport van de Nederlandse Consumentenbond leunen vleesvervangers steeds dichter aan bij hun tegenhangers. Qua smaak én voedingswaarde.

Het is bij vleesvervangers en vlees als bij Cara-pils en Stella vergelijken, iedereen zegt dat hij de 'echte' eruit haalt bij een blinde proef. Bij een smaaktest van de Nederlandse Consumentenbond verkoos een kwart van de proevers vleesvervangers boven echt vlees. Van de 40 personen liet een derde zich foppen: zij hadden niet eens door dat het gehakt in de pasta vegetarisch was.

"De subjectieve opinie van mensen over vleesvervangers komt goed uit de verf in dit nieuwe rapport", zegt de Nederlandse voedingsonderzoeker Hans Dagevos van de universiteit van Wageningen. "Bij de producenten van vleesvervangers zijn ze heel erg bezig met de samenstelling, maar ook met mondgevoel en smaak. Er is veel innovatie en die loont."

Vleesvervangers spelen een belangrijke rol bij de groeiende groep flexitariërs. Volgens een rondvraag van studiebureau iVox uit 2016 eet 16 procent van de Vlamingen minstens drie keer per week vegetarisch. Vleesvervangers verlagen vaak de drempel voor nieuwkomers. "De manier waarop je gerechten klaarmaakt of hoe het op je bord terechtkomt, verschilt weinig van de vertrouwde vleesgerechten", zegt Dagevos.

81 miljoen euro

Dat legt de industrie geen windeieren. De Nederlandse sectorvereniging 'Het Planeet' zag de supermarktomzet sinds 2000 van 30 miljoen euro tot 81 miljoen euro stijgen en het Britse bedrijf Quorn Foods kende op de Europese markt, waaronder ook in België, een groei van 29 procent in de eerste helft van 2017. Ook bij een objectieve parameter als de voedingswaarde verkleint de kloof.

Vorig jaar noemde de Nederlandse Consumentenbond de term 'vleesvervanger' nog misleidend omdat bijna alle vleesvervangers in supermarkten voedingsstoffen missen, zoals eiwitten, vitamine B12 of ijzer. Nu is de conclusie omgekeerd.

De Consumentenbond bestudeerde 36 vegetarische burgers uit de Nederlandse winkelrekken. Vooral varianten op basis van soja bevatten vergelijkbare hoeveelheden eiwitten, vitamine B12, ijzer en zout. Scoorden hoog: de Albert Heijn-sojaburger, de bonenburger van Goodbite en de vegetarische hamburger van Garden Gourmet. Burgers op basis van groenten scoorden het laagst, wegens weinig eiwit en ijzer.

Over de hele lijn doen vleesvervangers hun naam steeds meer eer aan."Maar bij de boodschap om vlees geregeld te vervangen, hoort niet per se een perfecte kloon als alternatief", zegt Loes Neven van kenniscentrum Gezond Leven, dat vlees op de vernieuwde voedingsdriehoek onderaan plaatste. "Hopelijk worden mensen die via vleesvervangers hun drempel verlagen geleidelijk aan avontuurlijker. Met peulvruchten, bijvoorbeeld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234