Maandag 25/01/2021

VLD zegt vertrouwen in Onkelinx op

Brussel l Na de commissie Justitie over de zaak-Hoxha kwam het gisteren tot een openlijke clash tussen VLD en justitieminister Laurette Onkelinx (PS). Toen de minister niet het afgesproken antwoord gaf op de vragen van de VLD verspreidde voorzitter Bart Somers een mededeling waarin hij het vertrouwen in Onkelinx opschort. De PS is niet onder de indruk, een regeringscrisis nabij.

Door Liesbeth Van Impe

Onkelinx moest zich in de Kamer verantwoorden over het dossier van de topgangster Victor Hoxha. Die werd eind vorig jaar, na de helft van zijn vijftienjarige celstraf, door Onkelinx voorlopig vrijgelaten en uitgewezen naar Kosovo. Voorwaarde was wel dat hij niet naar België zou terugkeren voor 2013, iets waar Hoxha zich weinig van aantrekt. Hij werd door de Staatsveiligheid in Antwerpen gesignaleerd.

De VLD tilt zeer zwaar aan het feit dat Onkelinx Hoxha liet gaan, ondanks een negatief advies van het parket van Brussel en Antwerpen. In een permanente opbouw sinds de affaire vorige week uitlekte, eisten de VLD én premier Verhofstadt een duidelijk signaal van Onkelinx. Concreet willen de liberalen dat Onkelinx geen dergelijke vrijlatingen voor zware criminelen meer goedkeurt, tot de nieuwe strafuitvoeringsrechtbanken die taak van haar overnemen op 1 januari.

Verhofstadt en PS-voorzitter Elio Di Rupo sloten daarover ook een akkoord, om het sluimerende conflict niet in een openlijke regeringscrisis te laten ontaarden. Ze spraken af dat Onkelinx zou instemmen met een onderzoek door het Hof van Cassatie over de hele procedure, zonder dat ze expliciet zou moeten toegeven dat ze een inschattingsfout gemaakt had. Zolang het onderzoek van Cassatie liep, zou Onkelinx geen soortgelijke vrijlatingen meer ondertekenen.

Met dat akkoord in het achterhoofd leverde VLD-Kamerlid Claude Marinower enkel een voorzichtige vraag af in de commissie. Maar Onkelinx antwoordde niet zoals afgesproken en schoof alle verantwoordelijkheid door naar het Antwerpse parket. Voor de VLD goed en wel doorhad wat er gebeurd was, was de discussie afgerond en de vertrouwensmotie van de meerderheid, ondertekend door de liberalen, ingediend.

De VLD leed daarmee ernstig gezichtsverlies. Na enige bedenktijd sloeg de partij terug met een mededeling van voorzitter Bart Somers, gedicteerd vanuit de Wetstraat 16. "De VLD zal geen vertrouwen geven aan minister van Justitie Onkelinx als ze niet uitdrukkelijk verklaart dat ze geen voorlopige invrijheidstellingen meer zal toestaan aan zware delinquenten, zolang het Hof van Cassatie geen advies heeft gegeven over de toepassing van het systeem van voorlopige invrijheidstellingen", staat er te lezen. Onkelinx heeft daarvoor de tijd tot 12 oktober, wanneer er over de moties gestemd wordt. De VLD trekt trouwens haar handtekening onder de motie van de meerderheid terug, zo liet fractieleider Fons Borginon per brief weten aan Kamervoorzitter Herman De Croo.

De VLD kiest daarmee voor de openlijke clash met Onkelinx. Die reageerde gisteren "verwonderd" op de dreigende VLD-taal. "De VLD ondertekent de eenvoudige motie en verandert binnen een uur van mening. Dat is verwonderlijk. We schrijven dat toe aan de verkiezingskoorts die de VLD blijkbaar zenuwachtig maakt", zei haar woordvoerster. Ook PS-woordvoerster Florence Coppenolle zegt niets te weten van een akkoord. Beiden verwijzen jennend naar de "hele slechte interne peilingen van de VLD". In VLD-kringen wordt gerepliceerd dat "de peilingen van de PS anders ook niet fantastisch zijn" en dat de Franstalige socialisten "wat electorale spelletjes betreft niets te leren hebben".

Alvast Ecolo wil binnen 48 uur in een debat vaststellen of de regering nog wel een meerderheid heeft. Vandaag moet duidelijk worden of de crisis helemaal ontspoort. Het ochtendlijke kernberaad werd alvast afgelast, pas na de ministerraad zit de regeringstop rond het middaguur samen. Officieel voor de derde begrotingscontrole, na de blunder op het departement Financiën. Maar op het programma staat vooral de crisis en hoe eruit te geraken.

>2&3

Verkiezingskoorts maakt de VLD duidelijk zenuwachtig

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234