Woensdag 01/02/2023

'VLD-ministers moeten creatiever zijn'

Wie dezer dagen een liberaal kopstuk wil vinden dat het woord lastenverlaging niet in de mond neemt, moet al verdomd goed zoeken. Net als Vlaams minister van Economie Jaak Gabriëls (VLD) pleit minister-president Patrick Dewael (VLD) voor een bijkomende verlaging van de vennootschapsbelasting in Vlaanderen. Ludo Sannen, Agalev-fractieleider in het Vlaams Parlement, ergert zich aan de 'spiraal van opbod waarin de liberalen zijn beland'. 'Hun vrijblijvende voorstellen zijn geen antwoorden op de inzinking van de conjunctuur.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Als de VLD tijdens de begrotingsbesprekingen op federaal niveau haar zin krijgt, zal de vennootschapsbelasting verlaagd worden van 40 naar 34 procent. Maar voor Vlaams minister-president Patrick Dewael volstaat dat niet: via een verlaging van de fiscale afcentiemen op de vennootschapsbelasting wil hij in Vlaanderen zakken tot 30 procent. "Totaal vrijblijvende uitspraken", vindt Ludo Sannen. "Zo'n operatie is op dit moment immers decretaal onmogelijk. We kunnen geen afcentiemen toestaan voor een vermindering van de bedrijfslasten. Daarvoor zijn eerst onderhandelingen met de Franstaligen nodig. Neen, de verlaging van de vennootschapsbelasting is een zaak van de federale regering."

Er staat nochtans al een potje van 8 miljard klaar, zegt Dewael.

"Hij zegt dat de helft van een heroriëntering van het bestaande budget voor expansiesteun zal komen. Ik betreur die uitspraken omdat ze ingaan tegen het Vlaamse regeerakkoord. Daarin spraken we af om de expansiesteun te heroriënteren naar duurzame investeringen. Maar als we de vennootschapsbelasting verlagen, zonder enige garantie op extra werkgelegenheid, doen we niet aan duurzaam beleid."

Het is volgens Dewael een antwoord op de conjunctuurvertraging.

"Het is géén antwoord op de inzinking waar Vlaanderen en de rest van Europa door getroffen worden. De liberalen zijn in een spiraal van opbod beland: 'wij gaan nog wat verder, en nog wat'. Ik vind dat de VLD-ministers een gebrek aan creativiteit vertonen. Ze lijken te abdiceren. Waarom kiest men niet voor de instrumenten die we in Vlaanderen al hebben?"

Zoals?

"We zouden het budget voor expansiesteun voor tal van zaken gebruiken. Ik stel vast dat de inschrijvingen in de richting industrieel ingenieur opnieuw gezakt zijn, terwijl er al een tekort was. Er hapert dus wat aan de herwaardering van het technisch onderwijs. Hoe zit het met de evaluatie van het wetenschapsbeleid? Een gericht wetenschapsbeleid kan de komst van bedrijven naar Vlaanderen stimuleren. Maar het blijft stil. Ook de mobiliteitsproblemen dreigen voor een probleem te zorgen bij de bedrijven. Door de files zijn ze vaak niet meer in staat om hun goederen op een vlotte manier te transfereren. Als er niet dringend iets gebeurt, wordt dat een handicap voor nieuwe investeringen. Beleid is meer dan lastenverlaging, hé."

'Waarom kiezen de liberale ministers niet voor de instrumenten die we in Vlaanderen al hebben?'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234