Woensdag 26/02/2020

VLD keurt kritiek op Daems goed in eindrapport Sabena

Na flink wat partijpolitieke discussie in de eindfase over 'namen noemen' is het rapport van de onderzoekscommissie Sabena goedgekeurd. Meteen is het spelletje interpreteren naar eigen goeddunken begonnen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Geert Sciot

Uiteindelijk heeft de parlementaire onderzoekscommissie Sabena haar werkzaamheden met een felle discussie beëindigd. Niet het hoofdstuk 'verantwoordelijken voor de faling van Sabena' zorgde voor spanning tussen de leden, want daarin worden geen politici vermeld, maar wel een passage over hoe de commissie in haar werk werd gehinderd. Dus niet de kern van de zaak maar de vorm heeft uiteindelijk nog voor vuurwerk gezorgd.

Het faillissement van Sabena is, althans wat het onderdeel politieke verantwoordelijkheid betreft, een collectief falen van de opeenvolgende ministers en partijpolitiek benoemde bestuurders. Daar zijn alle commissieleden het over eens. Door het 'collectieve karakter' te benadrukken wordt verhinderd dat er met de verkiezingen in zicht namen van politici genoemd moeten worden. Toch zijn premier Guy Verhofstadt (VLD) en minister Rik Daems (VLD) vermeld in het rapport onder het hoofdstukje vaststellingen. Commissievoorzitter Raymond Langendries (cdH) wou in de uiteindelijke tekst laten opnemen dat de premier zijn dossierstukken laat en op onsamenhangende wijze aan de commissie had overhandigd en dat dit in strijd was met de wet op het parlementair onderzoek. Maar die passage werd niet getolereerd door de VLD-commissieleden en uiteindelijk fel afgezwakt. "Het was niet steeds het geval dat de commissie alle documentatie onmiddellijk kreeg", zo luidt het nu. Premier Verhofstadt heeft dus in de uiteindelijke tekst niets onwettelijk gedaan. De kritiek op minister Daems, die dure advocaten inschakelde om hem bij te staan bij zijn verdediging in de commissie, is wel opgenomen in de eindversie van het onderzoeksrapport. En die kritiek is niet mals. De minister van Overheidsbedrijven, die Sabena onder zijn bevoegdheid had, wordt verweten dat hij over het advocatenwerk verklaringen aflegde die niet stroken met de waarheid. Verder betreurt de Commissie "de onaanvaardbare initiatieven" van de minister, die meer dan 150.000 euro belastinggeld gebruikte voor zijn verdediging. Maar Daems wordt niet verantwoordelijk geacht voor het faillissement van Sabena.

Opmerkelijk: deze kritiek op Daems is mede goedgekeurd door VLD-commissieleden en dat zorgde gisteren binnen de VLD voor heel wat discussie. Daems blijft erbij dat hij zich niets hoeft te verwijten en dat hij zich juridisch liet bijstaan omdat Swissair anders wel eens rechtszaken zou kunnen aanspannen. Elke partij interpreteerde de kritiek op Daems en de opmerking over Verhofstadt gisteren dan ook anders. De oppositiepartij CD&V greep de passage aan om een blamage naar de minister te sturen, de meerderheidspartijen relativeerden het. "Het gaat hier maar om een verhaal in de marge", meent VLD-commissielid Willy Cortois. De VLD beschuldigt CD&V ervan electoraal te willen scoren.

SP.A'er Hans Bonte betreurt dan weer dat het tumult de aandacht voor de echte inhoud van het rapport dreigde te verslappen. "En die inhoud mag er best wezen", merkt Bonte op. "We hebben heel wat interessante vaststellingen gedaan tijdens het commissiewerk en de aanbevelingen aan de volgende minister van Overheidsbedrijven mogen er ook best wezen."

Met uitzondering van het Vlaams Blok, dat amper werk verrichtte in de commissie, en de N-VA keurden alle commissieleden het rapport goed. Ecolo onthield zich. "Ik had het rapport kunnen afkeuren vanwege de verzwakte passage over Verhofstadt", zegt Servais Verherstraeten (CD&V). "Maar ik wil hier geen spel meerderheid tegen oppositie van maken, want dan zou de waarde van het onderzoeksrapport fel verminderen en dat mag nu juist niet. Dit is een verslag over een jaar werk en geen standpunt. Of ik tevreden ben met het resultaat? Laat me zeggen dat ik niet ontevreden ben."

Hans Bonte (SP.A): 'De inhoud van dit rapport mag er best wezen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234