Vrijdag 09/12/2022

VLD blijft gaan voor 'sociale' portefeuille

Brussel

Eigen berichtgeving

Met discreet topoverleg heeft toekomstig premier Guy Verhofstadt samen met de paarse partijbonzen Steve Stevaert, Louis Michel en Elio Di Rupo de krachtlijnen van de bevoegdheidsverdeling in de paarse regering vastgelegd. Grootste knelpunt bleef gisteren de claim die de VLD graag wil leggen op een sociaal departement, wat op socialistisch verzet stuit. De paarse regeringspuzzel ligt er wellicht vanavond al, als VLD, SP.A, Spirit en MR hun regeringscongres houden. Voor de invulling van de regeringsposten is het wachten tot zaterdag, nadat ook het PS-congres morgen het licht op groen heeft gezet.

De grote lijnen van de paarse portefeuilleverdeling kon Verhofstadt met zijn gesprekspartners gisterenmiddag al vastleggen, nadat eerst de diverse partijbureaus zich al achter het paarse regeringsproject geschaard hadden. Vooral over de sociale departementen woedt nog enige discussie. De VLD wil graag een minister van Pensioenen. De anderen vinden dat de VLD met het premierschap (Verhofstadt), een vice-premier met Binnenlandse Zaken (Dewael) en het kamervoorzitterschap (De Croo) al erg genereus bediend is. Voor Marc Verwilghen ligt bovendien Kmo en Middenstand nog in het vuur.

Een 'sociaal' departement dat de VLD wel zou kunnen krijgen, zou Ontwikkelingssamenwerking zijn. Opmerkelijk genoeg zou vooral de MR van Louis Michel daarop aandringen, wellicht om vervelende pottenkijkers te vermijden in de buitenlandpolitiek. Pensioenen wordt ook door de SP.A verlangd om samen met Arbeid voor Frank Vandenbroucke opzij te houden. Tussen PS en SP.A blijft er overigens nog enige discussie over de precieze verdeling van de sociale departementen Ziekteverzekering en Volksgezondheid, waarvoor PS'er Rudy Demotte in aanmerking zou komen.

De grootste onzekerheid bij het invullen van de namen blijft de vierde minister die SP.A-Spirit mag aanduiden naast Johan Vande Lanotte, Frank Vandenbroucke en (wellicht) Bert Anciaux. SP.A-voorzitter Steve Stevaert wil voorlopig enkel kwijt dat de kandidaat vrouw, parlementslid en socialist moet zijn. Freya Van den Bossche wordt gespaard tot 2004. Wie dan wel? Magda De Meyer? Anissa Temsamani? Fatma Pehlivan? Stevaert, die overigens ook nog rekent op een staatssecretariaat en eventueel een regeringscommissaris, wil niets kwijt. Voor dat staatssecretariaat staat Peter Vanvelthoven met stip genoteerd. Bij de VLD blijven de kansen van Fientje Moerman, Patrik Vankrunkelsven en/of Annemie Van de Casteele gaaf.Pagina 4

Stevaert lost niets over SP.A-vrouw

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234