Dinsdag 15/10/2019

Mars in Antwerpen

Vlativa: Vlaamse beweging tegen de islam

In het Duitse Dresden protesteerden maandag opnieuw duizenden Pegida-aanhangers. Beeld Wouter Van Vooren

De Duitse anti-islambeweging Pegida lijkt nu ook voet aan de grond te krijgen in Vlaanderen. Op maandag 26 januari wil Vlativa - Vlamingen tegen de islamisering van het Avondland - in Antwerpen op straat komen tegen de oprukkende invloed van de islam.

"Wij zijn het volk." Weerklinkt de slogan in navolging van Duitse steden binnenkort ook door de Antwerpse binnenstad? Als het van Pegida Vlaanderen afhangt wel. Op een Facebookpagina, die gisteravond bijna 4.900 volgers had, roepen één of meer initiatiefnemers op tot een mars tegen de islamisering van Europa.

Op de pagina klinkt de oproep als volgt: "Uit solidariteit met Pegida in Duitsland, uit solidariteit met de slachtoffers van moslimterreur in Parijs en uit protest tegen de islamisering van ons land roept Pegida Vlaanderen, ofwel Vlativa, op tot een eerste volksbijeenkomst. Die gaat door op maandag 26 januari om 20 uur op de Handschoenmarkt in Antwerpen, voor de kathedraal." Volgens de regionale zender ATV is er een aanvraag voor een manifestatie ingediend bij de stad Antwerpen. Omdat zo'n aanvraag normaal gezien zes weken op voorhand moet gebeuren, moet het stadsbestuur kijken of er een uitzondering kan worden gemaakt.

Hoe dan ook zet Vlativa zich af tegen de verdringing van de Europese waarden, die volgens de beweging te wijten is aan een te lakse immigratiepolitiek. Rudy Van Nespen (42), naar eigen zeggen een van de vroege sympathisanten: "Jarenlang hebben regeringen in België en Europa de ongebreidelde immigratie van mensen met een islamachtergrond toegestaan en aangemoedigd. In het begin was dat niet echt een probleem, maar nu de islamisering zoveel invloed begint te hebben op het dagelijkse leven, vooral in de steden, beginnen gewone mensen zich eraan te ergeren. Als je ziet dat halalvoeding wordt opgedrongen in schoolrefters en moslims eigen gebedsruimtes opeisen in werkplaatsen, dan kookt mijn bloed. Ik besef dat Pegida Vlaanderen zal worden verketterd als racistisch en islamofoob, maar dat neem ik er maar bij."

Vlativa wil politiek geen kamp kiezen en hoopt een burgerbeweging op te starten die in brede lagen van de bevolking steun krijgt. Of het daarin zal slagen, valt af te wachten, maar het initiatief lijkt op het eerste gezicht gelinkt aan extreem rechts. Dat blijkt onder meer uit de profielfoto op Facebook, waarin de tekst 'Je suis Charles Martel' staat. Een verwijzing naar de Frankische leider Karel Martel, die in 732 een Arabisch leger versloeg, volgens Filip Dewinter (Vlaams Belang) een cruciale gebeurtenis in de geschiedenis. Hans Dubois, woordvoerder van Vlativa, spreekt die link met extreem rechts uitdrukkelijk tegen. Ook Vlaams Belang beweert niets te maken te hebben met de nieuwe beweging.

Gat op rechts

Dirk Jacobs, socioloog aan de ULB, denkt niet dat Pegida Vlaanderen veel kans op succes maakt. "Ze hebben een kleine 5.000 likes op Facebook, maar dat er reactie komt, is normaal. Het zijn emotionele tijden. Mensen willen iets met die emoties doen. Ze willen nadenken over het samenlevingsmodel. In Duitsland, waar de beweging ontstond, is de context helemaal anders. Daar heb je geen extreem rechtse partij die de gevoelens van een bepaald deel van de bevolking politiek capteert. Bij ons heb je die wel, met het Vlaams Belang."

Toch staat uitgerekend die partij er vandaag allesbehalve goed voor. Haar politieke invloed is heel klein geworden. Zou het kunnen dat er daardoor toch weer een gat valt op uiterst rechts, waarin een beweging als Vlativa kan springen? "Dat zou kunnen, maar ik acht het niet plausibel", legt Jacobs uit. "Je moet het Vlaams Belang en zijn impact niet onderschatten. Zij halen nog altijd 10 procent van de stemmen. Daar kun je rond mobiliseren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234