Zaterdag 19/06/2021

GetuigenExitplan

Vlamingen over het exitplan: ‘Ondanks de versoepelingen blijf ik wellicht toch thuis’

Elien Deneut: ‘Ondanks versoepelingen blijf ik wellicht toch thuis’
 Beeld RV
Elien Deneut: ‘Ondanks versoepelingen blijf ik wellicht toch thuis’Beeld RV

Springt u een gat in de lucht of slaakt u eerder een diepe zucht? Deze vijf burgers onthalen het mogelijk voorzichtig lossen van de lockdown alvast met gerede twijfel.

Pieterjan Heyse (37): ‘Wij moeten werken, maar onze dochters thuisblijven’

“Als wij straks alle twee moeten gaan werken, kunnen we onze twee dochters moeilijk thuis laten. Ze afzetten bij de grootouders kan ook niet”, vertelt Pieterjan Heyse, ICT-coördinator in de middelbare school waar zijn vrouw in de derde graad wiskunde geeft. Zijn dochters zitten in de derde kleuterklas en het derde leerjaar, jaren die geen prioriteit krijgen bij de heropstart. “Zoals het er nu naar uitziet zullen we allebei naar school moeten.”

Pieterjan Heyse Beeld RV
Pieterjan HeyseBeeld RV

“Ik veronderstel dat mijn dochters dan opgevangen zullen worden op school, net zoals de kinderen van mensen in de zorg de afgelopen weken.” Als de economie en het onderwijs heropstarten, zullen wellicht veel situaties ontstaan waarbij ouders moeten werken en hun kinderen nog geen schoolaanbod krijgen. “Gaan die kleuterklassen dan niet gewoon gevuld zitten? Dan stevenen we toch een beetje op een scheve logistiek af, lijkt me.”

Voor Heyse komt er dus wel een eind aan het telewerk. “Of we er naar uitkijken om terug naar school te kunnen? Niet speciaal. We hebben ons al die weken voorbereid op afstandsonderwijs. Ik merk bij collega’s dat ze nu in die nieuwe workflow zitten en dat het wel goed werkt. Een week meer of minder gaat, denk ik, het verschil niet maken.”

Elien Deneut (26): ‘Ondanks versoepelingen blijf ik wellicht toch thuis’

“In het ziekenhuis waar ik werk (AZ Jan Portaels in Vilvoorde, MiM) zijn we het virus altijd een stapje voor geweest en waren er altijd meer bedden voorzien dan nodig. Dat gevoel verandert niet meteen”, vertelt Elien Deneut, die de voorbije weken als verpleegster op een Covid-afdeling belandde. Ze heeft net een paar dagen recup die, hoewel al gepland, toch erg welkom zijn.

Elien Deneut Beeld RV
Elien DeneutBeeld RV

“Vooral in het begin was het erg heftig. Persoonlijk houd ik dus wel een beetje mijn hart vast bij die versoepelingen. Onder het personeel werd het wel al eens gezegd, toen we zagen dat mensen in voorbije weekends de strenge maatregelen niet goed opvolgden: ‘Binnen dit en twee weken gaan wij de gevolgen zien.’ Gaan mensen zich er nu aan kunnen houden?” Een heropflakkering na 4 mei is ook een scenario dat de experts als ‘erg waarschijnlijk’ bestempelen.

Hoe zit het met de nood aan versoepelingen bij het zorgpersoneel tijdens deze crisis? “Wij zitten er als zorgverleners natuurlijk middenin, maar als gewone burger ben ik ook niet meer buiten geweest sinds 14 maart. De nood om iets te gaan drinken met vrienden is ook hoog, maar in mijn situatie is het risico op besmetting groot. Ook als de maatregelen versoepelen, blijf ik wellicht toch gewoon thuis.”

Tim Schockaert (45): ‘Zal zeer blij zijn als ik opnieuw kan varen’

“Toen er een paar weken terug een kleine versoepeling was voor het skeeleren en het skaten, had de scheepvaartpolitie me gezegd dat ook kanovaren onder de toegestane ‘solitaire sportbeleving’ valt. We wonen ook vlak bij het water, dus een niet-essentiële verplaatsing moeten we niet maken", vertelt Tim Schockaert. Na één tochtje met zijn zoon kwam echter het signaal dat alle watersporten verboden blijven. “Alleen op het water kan je nochtans ook niemand besmetten.

Tim Schockaert Beeld RV
Tim SchockaertBeeld RV

“Ik ga alleszins zeer blij zijn als ik opnieuw kan varen. Het pure sporten is aan mij niet besteed, beweging draait bij mij eerder om beleving en plezier.” Een fiets of loopschoenen kunnen hem moeilijk verleiden om even – op een toegestane manier – uit zijn kot te komen. De uitbreiding van het gamma aan buitensporten naar onder meer tennis, vissen of kanovaren, is dan ook een welkome versoepeling.

“De voorbije weken heb ik iets te vaak die kano’s in de tuin zien liggen. De lente is eigenlijk het ideale moment om weer te beginnen varen. Het weer en de natuur zijn volop aan het veranderen, dus dan is het zalig om na het werk een peddeltochtje te maken.” Vanaf 4 mei is dat in gezinsverband of met maximaal twee personen dus opnieuw mogelijk.

Lieven Laflere (46): ‘Schermen, maskers en handschoenen liggen al klaar’

“In Nederland zijn de fietsenwinkels opengebleven, en daar hoor ik toch dat er flink doorgewerkt moet worden. Er wordt immens veel gefietst op dit moment, dan voelt het toch een beetje raar om geen fietsen meer te mogen herstellen”, vertelt fietsenmaker Lieven Laflere uit Kortrijk. In België mogen enkel ‘dringende fietsherstellingen’ gebeuren. “We herstellen dus fietsen die bestemd zijn voor essentiële verplaatsingen, zoals woon-werkverkeer in de zorg. Maar een platte band is voor iedereen dringend op dit moment.

“Voor zowel mij als voor mijn klanten is het dus heel positief dat we opnieuw open kunnen gaan. De schermen, maskers en handschoenen liggen hier al een hele tijd klaar. Met een beetje gezond verstand, door de klanten één per één binnen te laten, hadden we volgens mij gewoon open kunnen blijven.

“Ik denk dat we nog niet half weten wat er nu op ons af gaat komen”, zegt Laflere. De voorbije weken sloeg Vlaanderen massaal aan het fietsen, dus zit er wellicht ook heel wat herstelwerk aan te komen. “En ook de verkoop zal misschien wat groeien. Ik denk niet dat ik ooit zoveel mensen heb gezien die hun oude communiefiets van twintig jaar oud nog eens vanonder het stof hebben gehaald.”

Arne Braeckman (30): ‘Liever meteen voor de volle honderd procent dan restricties’

“Ik denk eerlijk gezegd dat de experts en politici zelf ook nog niet goed weten hoe ze in deze situatie tegemoet kunnen komen aan de horeca”, zegt Arne Braeckman, die samen met Ona Rombaut de Gentse wijnbar ONA uitbaat. ‘Niet eerder dan 8 juni’, met dat advies van de experts moeten ze het voorlopig stellen. “Dat blijft sowieso een moeilijke boodschap. Zelf hebben we al ingeschat dat we ook in de zomermaanden gesloten zullen moeten blijven, maar het is allemaal een beetje koffiedik kijken voorlopig.

Ona Rombaut en Arne Braeckman Beeld RV
Ona Rombaut en Arne BraeckmanBeeld RV

“Door wijn aan huis te leveren, lukt het momenteel om onze vaste kosten gedekt te houden. Er wordt nu wat meer thuis gedronken, en er is ook veel steun en sympathie. Maar hoe meer andere zaken open mogen, hoe moeilijker dat wellicht wordt.”

Bij collega’s in de horeca en klanten hoort hij alvast hoe hard de mensen snakken naar een avondje uit. “Maar zelf hopen we eigenlijk vooral dat, wanneer we weer open zouden mogen, het meteen voor de volle honderd procent is. Een groot deel van de charme van veel horecazaken is ook net die volkse gezelligheid en het lekker dicht bij elkaar zitten. Bij restricties, zoals een maximumaantal klanten per vierkante meter, raken we misschien zelfs niet uit de kosten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234