Vrijdag 30/07/2021

Vlamingen in Afrikaanse roadmovie

BRUSSEL

Los zand bouwt ook voort op de nog jonge Eéntraditie om ook in de week eigen prestigieuze fictieseries te programmeren. De Tender: ‘Tien jaar geleden hadden we het ons niet kunnen permitteren deze serie niet op zondag te programmeren.’

Dertigers zijn tegenwoordig hot in Vlaamse fictie. In De parelvissers ging het al over de dilemma’s die op tram 3 stappen met zich meebrengt, de film Loft concentreerde zich op de amoureuze problemen van die leeftijdsgroep en ook in de VTM-fictieserie Jes stonden dertigers en alle crisissen die met hun leeftijd gepaard gaan, centraal. Het vaatje waaruit Los zand tapt, is dus niet nieuw. Ook hier gaat het over dertigers op een kruispunt in hun leven. “Het is dan ook een cruciaal punt”, zegt Kris Gaens van Sputnik TV. “Kies je voor kinderen of blijf je voluit voor je carrière gaan? Trek je op avontuur of verzoen je je met je leven thuis? Maar Los zand gaat ook over een generatieclash. Ook de ouders van de hoofdpersonages, vijftigers met elk hun problemen, spelen een belangrijke rol.” Het verhaal? Vincent Vandeweghe (Matthias Schoenaerts) laat zijn succesvolle carrière als creditcontrolmanager bij EK Finance voor wat ze is en vertrekt met zijn vriendin (Lotte Pinoye) en twee bevriende koppels naar Namibië voor een avontuurlijke reis op de motor. Algauw blijkt dat Vincent een verborgen agenda heeft en betrokken is in een paar louche zaakjes. Zijn ouders weten niets over zijn reis en vader Serge, de voormalige eigenaar van EK Finance, trekt op onderzoek uit. Volgens Eénnetmanager Jean-Philippe De Tender is Los zand “even Vlaams als grensverleggend”. “Het weet Vlaamse herkenbaarheid te combineren met exotische beelden en spannende verhaallijnen. Het is een Vlaams verhaal, Afrikaanse roadmovie en thriller in één.” Waarom de serie dan geen plekje gegund werd op de zo gegeerde zondagavond? “We hebben van deze serie bewust midweekfictie gemaakt”, aldus De Tender. “Ze is van kortere duur, wat ons toelaat meer verschillende series aan te bieden, zoals binnenkort ook Goesting, over het leven achter de schermen in een restaurant. Tien jaar geleden hadden we het ons niet kunnen permitteren deze serie niet op zondag te programmeren. Toen hadden we een sterke zondagavond, maar een eerder zwakke week. Nu ligt dat anders en kunnen we het ons ook veroorloven in de week een aantal echte zwaartepunten te leggen. En dat werkt: kijk maar naar Van vlees en bloed.”

Anderhalve maand

Het maken van Los zand moest wel snel gaan. In september en oktober 2008 werd anderhalve maand in Namibië gefilmd, daarna werden de opnames in Antwerpen gemaakt en nu al komt ze op het scherm. “Productioneel was deze serie zeker niet evident”, zegt Gaens, “maar dat is logisch als je in een uitgestrekt, weinig bevolkt en compleet ander land als het onze gaat filmen.” De serie is opgetrokken uit flashbacks. Constant wordt geswitcht tussen heden en verleden, maar door telkens een tijds- en plaatsbepaling mee te geven, wordt het de kijker wel makkelijker gemaakt dan bij pakweg De smaak van De Keyser. “Deze serie speelt op verschillende niveaus”, legt Gaens uit, “en daarbij zijn die flashbacks cruciaal. En het leuke is ook: daardoor kun je de serie bekijken als een thriller, of als een roadmovie, maar evengoed als een ‘gewone’ serie over dertigers en hun problemen.” Of het niet moeilijk was om grote namen als Matthias Schoenaerts en Koen De Bouw te strikken? “Het feit dat we een niet zo klassiek verhaal wilden vertelden, speelde in ons voordeel”, zegt Gaens. “En veertig dagen mogen doorbrengen in Namibië: ook dat zal er wel iets mee te maken hebben gehad.”

Elke donderdag om 21.15 uur op EénJean-Philippe De Tender (netmanager Eén):

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234