Donderdag 01/06/2023

Toerisme

Vlamingen houden van toeristen, behalve als ze in groep of van een cruiseschip komen

Toeristen nemen een selfie in de Brugse binnenstad. Beeld PHOTO NEWS
Toeristen nemen een selfie in de Brugse binnenstad.Beeld PHOTO NEWS

De inwoners van Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen en Leuven zien toeristen nog altijd graag komen. Behalve als ze met z’n allen achter de paraplu van de gids aanlopen en de smalle (Brugse) straatjes blokkeren. Of in grote drommen van hun cruiseschip stappen.

LVB

Uit onderzoek van Toerisme Vlaanderen en de toeristische diensten van de vijf Vlaamse kunststeden blijkt dat driekwart van de inwoners toerisme steunt en wil dat het belangrijk blijft in hun stad. Maar de Vlamingen zijn wel een pak kritischer geworden. Vooral de groeps- en cruisetoeristen zijn kop van Jut. Bijna de helft (48 procent) van de 6.000 mensen die deelnamen aan het onderzoek, wil minder cruisetoeristen. Eén op drie (32 procent) wil minder groepstoeristen. Voor Brugge gaat het zelfs om respectievelijk 56 en 49 procent.

“In Brugge zijn de cruisetoeristen goed zichtbaar. En ze zijn met redelijk veel in de stad, want die rijden niet met de bus tot in Leuven”, weet onderzoeker Vincent Nijs. “Dat heel wat inwoners van Brugge minder cruisetoeristen willen, heeft weinig te maken met toerisme maar alles met de publieke opinie die nogal anticruise is geworden omdat de schepen vervuilend zijn. Toeristen die in groep achter een gids aanlopen, zorgen er dan weer voor dat je in de smalle straatjes van Brugge niet meer kan passeren. De individuele toerist valt niet zo op en zorgt dan ook voor minder ergernis. Congres- en zakentoeristen veroorzaken ook weinig overlast: overdag zitten ze in vergaderruimtes of congreszalen en ’s avonds gaan ze een hapje eten. Ze geven bovendien veel geld uit.” Niet te verwonderen dat 39 procent van de Bruggelingen zegt graag meer van deze toeristen te willen.

8 miljoen

Maar liefst 87 procent van de Bruggelingen vindt dat hun stad een toeristische bestemming moet blijven, wat opmerkelijk is, omdat ze toch heel wat te verduren krijgen. Vorig jaar moest de stad meer dan acht miljoen bezoekers slikken, terwijl er in het centrum maar 19.500 mensen wonen en op het totale grondgebied maar 120.000. Het is dan ook vaak druk – te druk – in de stad, en daarover wordt geklaagd. Maar liefst 58 procent voelt zich in bepaalde stadsdelen beperkt door toeristen. Het is intussen zo druk geworden dat de inwoners verkeersproblemen beginnen te ondervinden of langer moeten aanschuiven. Ook toeristen die zich niet aan de verkeersregels houden, zorgen voor gemor, net als lawaai en (zwerf)vuil.

“Normaal gezien tellen we 120 bezoekers per 100 inwoners, maar tijdens de eindejaarsperiode waren dat er 300 per 100 inwoners. Dan wordt het wel spannend”, zegt de Brugse schepen van Toerisme Philip Pierins. “Daarom proberen we de toeristen meer te spreiden over het jaar, zodat ze bijvoorbeeld ook tijdens de weekdagen komen. Daarnaast trachten we ervoor te zorgen dat ze niet énkel het stadscentrum bezoeken. En we zetten meer in op de meerwaardetoerist – de verblijfstoerist en de congres- en zakentoerist – zonder daarom de dagjestoerist in de kou te laten staan. Zo hebben we geïnvesteerd in een nieuw congresgebouw. Er is ook een hotelstop en vakantiewoningstop ingevoerd, om de prijzen van de huizen voor onze inwoners betaalbaar te houden.”

Archiefbeeld van cruiseschip Queen Mary II dat aanmeert in Zeebrugge. Beeld BELGA
Archiefbeeld van cruiseschip Queen Mary II dat aanmeert in Zeebrugge.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234