Zaterdag 20/07/2019

Update

"Vlaming wordt 2 jaar ouder dan 10 jaar geleden"

Beeld thinkstock

De levensverwachting in Vlaanderen blijft stijgen. Op tien jaar tijd is de levensverwachting met twee jaar toegenomen. Dat is vooral te danken aan een steeds kleiner wordend risico om op jongere leeftijd te sterven aan hart- en vaatziekten of aan kanker. Het aantal zelfdodingen blijft te hoog, maar zit globaal in dalende lijn. Dat alles blijkt uit de recentste sterftecijfers van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), maakte de resultaten van het rapport vandaag bekend.

"De cijfers geven aan dat onze preventie en gezondheidszorg op het goede spoor zitten. We blijven investeren in ons vaccinatieprogramma, onze bevolkingsonderzoeken en de promotie van een gezonde levensstijl, en zeker ook in suïcidepreventie", zegt Vandeurzen.

In 2004 had een man in Vlaanderen bij zijn geboorte een levensverwachting van 77,2 jaar. In 2014 is dat gestegen tot 79,8 jaar. Voor de vrouwen was de levensverwachting bij de geboorte 82,5 jaar in 2004. In 2014 is dat al 84,3 jaar. Vrouwen hebben dus duidelijk een hogere levensverwachting dan mannen, maar het verschil tussen mannen en vrouwen wordt steeds kleiner.

De stijgende levensverwachting maakt dat de vergrijzing van de bevolking nog niet leidt tot beduidend meer sterfgevallen per jaar. In 2014 stierven er in totaal 58.301 Vlaamse inwoners in Vlaanderen of Brussel, wat niet veel verschilt van het gemiddelde van de voorbije tien jaar. Hart- en vaatziekten en kanker blijven de belangrijkste doodsoorzaken voor de meeste mensen. Het risico om daaraan te sterven op jongere leeftijd wordt echter steeds kleiner.

Kanker

Op middelbare leeftijd (45-75 jaar) duiken longkanker en borstkanker op als belangrijkste doodsoorzaken. Longkanker als doodsoorzaak komt vooral veel voor bij mannen, en daalt daar wel, maar blijft toenemen bij vrouwen. Bij de vrouwen heeft longkanker borstkanker voorbijgestoken in een aantal leeftijdscategorieën. De hoge longkankercijfers zijn het gevolg van het rookgedrag van de naoorlogse generatie. Mannen hebben veel gerookt en ook steeds meer vrouwen begonnen te roken.

"Dit zijn doodsoorzaken waar we op kunnen ingrijpen", zegt minister Vandeurzen. "Preventief inspelen op de levensstijl, zoals roken ontmoedigen en rookstopbegeleiding, zullen eind dit jaar op de agenda van onze gezondheidsconferentie staan. Borstkanker blijven we vroegtijdig opsporen met het bevolkingsonderzoek voor vrouwen van 50 tot 69 jaar."

Zelfdoding

In 2014 overleden in Vlaanderen 1.066 personen door suïcide. De suïcide bij mannen (uitgedrukt per 100.000 inwoners) daalde in 2014 naar 23,6/100.000 (in 2013 was dit 24,8/100.000) en voor vrouwen was er een stijging naar 10/100.000 (in 2013 was dit 8,5/100.000). De gezondheidsdoelstelling streeft naar een daling van de suïcidecijfers in Vlaanderen met 20 procent, te behalen in 2020 in vergelijking met het basisjaar 2000.

Tegenover 2000 was het aantal suïcides bij mannen in 2014 gedaald met circa 17 procent. Bij vrouwen was het in dezelfde periode gedaald met circa 4 procent.

"Er is een verschil tussen mannen en vrouwen bij suïcides", geeft professor Prof. Gwendolyn Portzky van het Vlaamse Expertisecentrum Suïcidepreventie als duiding mee. "De daling bij mannen is zeker positief, omdat we dit al het derde jaar op rij zien in economisch niet zo gunstige tijden. Vermoedelijk heeft het Vlaams Actieplan hiertoe een preventieve bijdrage geleverd. Bij vrouwen zien we fluctuerende cijfers de laatste jaren. Bij hen gaat het om lagere suïcidecijfers waardoor kleine schommelingen al relatief grote veranderingen in de statistieken kunnen geven, dus moeten we in dat geval voorzichtig zijn met interpretaties."

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden