Woensdag 13/11/2019

Vlaming vertrouwt sympathieke Sabine Appelmans

De Vlaming heeft het meeste vertrouwen in tennister Sabine Appelmans. De burger langs Waalse zijde vindt de charmezanger Adamo de betrouwbaarste persoon van het land. Koning Albert komt bij beide groepen (pas) op de tweede plaats. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Sofres-Sobemap. Eind september peilde dit enquêtebureau bij vierhonderd Franstalige en vijfhonderd Nederlandstalige respondenten naar hun vertrouwen in bekende landgenoten. Ze konden kiezen uit een lijst prominenten uit de Belgische politieke, wetenschappelijke, sport- en amusementswereld. De resultaten van de 'personaliteitsbarometer' waren verrassend.

brussel.

eigen berichtgeving

Op politiek vlak drukt de Belg zijn vertrouwen uit in Jean-Luc Dehaene. Hij komt volgens de respondenten zowel bekwaam als sympathiek over. Terwijl het Agusta-proces volop aan de gang is, kan Willy Claes toch nog rekenen op heel wat vertrouwen langs Vlaamse kant. Uit cijfers blijkt dat de Franstaligen de Agusta-betrokkenen veel kritischer op de korrel nemen.

Sabine Appelmans staat bovenaan de ladder van de sportlui. Axel Merckx komt bij de Franstaligen als overwinnaar uit de bus. De mensen uit de voetbalwereld doen het minder goed. Dit zou alles te maken hebben met de slechte resultaten op het Wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk afgelopen zomer. Georges Leekens en Enzo Scifo blijken weinig populair te zijn in vergelijking met oude rot in het vak Franky Van der Elst.

De bekendste persoon uit de lijst is koning Albert II, die op de voet gevolgd wordt door Jean-Luc Dehaene. Zanger Helmut Lotti en zangeres Axelle Red zijn eveneens goede bekenden voor de respondenten. Tom Steels, die tijdens de laatste Ronde van Frankrijk toch vier ritoverwinningen behaalde, is echter snel vergeten. Amper 432 van de 800 ondervraagden kenden hem (nog).

Albert II en Sabine Appelmans, maar ook Dirk Frimout en Marc Verwilghen staan vooraan in het lijstje van de sympathieksten. Eliane Liekendael kon maar op 167 sympathisanten rekenen.

Ook de Vlaamse boysband Get Ready kwam in de lijst voor. Enkel de Nederlandstalige respondenten mochten over de jongens oordelen. Driehonderdzeventien ondervraagden vonden dat de meisjesidolen bekwaam zijn in hun vak; 38 procent zou hen in vertrouwen nemen.

"Het oorspronkelijk doel van de opiniepeiling is de positieve maatschappelijke trends te benadrukken in een periode van vertroebelde sfeer", vertelt Kristof Baetens van Sofres-Sobemap. "Door deze peiling willen wij ons afzetten tegen de negatieve spiraal van informatie die wij elke dag over ons heen krijgen." 'Vertrouwen' is een moeilijk te definiëren begrip. In deze peiling werd rekening gehouden met de bekendheid, bekwaamheid en sympathie van de prominenten. Iemand die een bepaalde Belgische vip niet kende, mocht dan ook niet oordelen over zijn of haar bekwaamheid en sympathie. Of iemand met een hoge mate van bekwaamheid en sympathie nu ook per definitie betrouwbaar is, is nog maar de vraag. Kristof Baetens heeft er een verklaring voor. "Iemand als Sabine Appelmans heeft haar vertrouwen te danken aan bijvoorbeeld haar vriendelijke en spontane gelaatsuitdrukking. Bij Louis Tobback is dit niet het geval. Zijn hoge mate van betrouwbaarheid valt te verklaren vanuit het feit dat hij vaak in moeilijke omstandigheden beslissingen moet nemen." (KaB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234