Woensdag 24/07/2019

Vlaming tipt bestsellers in 'De wereld draait door'

De Antwerpse boekhandelaar Wouter Cajot maakt vanavond zijn debuut in het invloedrijke boekenpanel van het VARA-programma De wereld draait door. En mag dus mee de nieuwe bestsellers lanceren. 'Alles valt of staat met onze geloofwaardigheid.'

Wouter Cajot stampte in 2011 de intussen goed florerende winkel 't Stad Leest aan de Antwerpse Steenhouwersvest uit de grond. Hij is nu de enige Vlaming in het vierkoppige en geheel vernieuwde panel. Als geen ander kent hij de aanzienlijke impact van het boekenkransje in De wereld draait door.

"Onder de 1,8 miljoen kijkers zitten beslist ook heel wat Vlamingen", verzekert Cajot. "Elke titel die vorig seizoen tot Boek van de Maand is uitverkoren, begon de dag na de uitzending flink te lopen in onze boekhandel. En het waren niet altijd de meest voor de hand liggende titels."

Zo profiteerden Vlaamse auteurs als Jan Vantoortelboom (Meester Mitraillette) en Kris Van Steenberge (Woesten) vorig seizoen van het DWDD-propellereffect, net als Mont Ventoux van Bert Wagendorp.

Nu zit Cajot zelf mee aan de stuurknuppel en kan hij bestsellers maken of kraken. Sommige auteurs zitten vast al te nagelbijten. Cajot blijft er rustig onder. "Ik voel geen druk. Al schuilt er een geoliede redactie achter De wereld draait door en wordt er niets aan het toeval overgelaten, toch kregen we geen enkele instructie over wat we moeten doen of laten. De enige voorwaarde is: boeken kiezen die in de voorbije maand zijn verschenen. Ze willen dicht op de actualiteit zitten."

Ook ligt meer dan de voorbije jaren de klemtoon op Nederlandstalige literatuur en non-fictietitels.

Welbespraakt

De 36-jarige Cajot belandde in het panel na uitgebreide screentests met vijftien collega-boekverkopers. Hoe kwam De wereld draait door bij hem aankloppen? "Ik vermoed dat ze hun oor te luisteren hebben gelegd in het Vlaamse boekenvak. Bij een screentest mochten we onze mening ventileren over Geachte Heer M. van Herman Koch. Dat moet het hem gedaan hebben. We hadden een klik."

Aan welbespraaktheid ontbreekt het Cajot inderdaad niet en aan meningen over het boekenvak evenmin. Maar op welke manier gaat Cajot onbevangen zijn keuze maken? Want hoe onafhankelijk is een boekhandelaar, die toch vooral een commercieel belang heeft?

"Alles staat of valt met onze geloofwaardigheid, en daar zijn hele duidelijke afspraken over. Het is geen opgezet spel. Wij zijn in dit geval volstrekt onafhankelijk en mogen onze zin doen."

Wellicht wordt hij toch wel bestookt door uitgeverijen, die aan product placement pogen te doen? "Dat valt mee", lacht Cajot. "Sowieso krijgen wij veel vooruitexemplaren toegestuurd en doorsnuffel ik het hele aanbod. En kies ik daaruit wat op mijn winkeltafels komt te liggen. Natuurlijk is het de bedoeling dat we de boeken die we in de uitzending gaan verdedigen, helemaal lezen. Dus dat wordt elke maand een tandje bijsteken."

Naast Cajot zijn de Nederlandse boekhandelaren Veronie Snijder (boekhandel Kramer), Casper Luckerhof (Kennemer Boekhandel) en Grietje Braaksma (De Bijenkorf) geselecteerd voor het geheel vernieuwde panel. In overleg kiezen zij tien afleveringen lang het Boek van de Maand.

Nood aan gidsen

Het succes van het boekenitem in De wereld draait door is vrij logisch, vindt Cajot. Lezers hebben een groeiende behoefte aan gidsen. "Mensen willen meer en meer dat je voor hen een selectie maakt uit het immense aanbod. Dat gebeurt door de boekenbijlages en radioprogramma's, maar vooral door televisie. De boeken die daar boven het maaiveld uitsteken, worden meteen opgepikt."

De hamvraag blijft: waarom is zo'n boekenpanelformule niet haalbaar op de Vlaamse televisie, die het moet stellen met het alom bekritiseerde Man over boek.

Cajot: "Blijkbaar vinden we bij ons maar niet de juiste toon voor een publieksgericht en actueel boeken-tv-programma. Er is in Vlaanderen geen middenweg mogelijk. Ofwel maak je een boekenprogramma voor een select kransje überintellectuelen, ofwel maak je kleutertelevisie. En er blijft natuurlijk een serieuze kwaliteitskloof tussen de Vlaamse en de Nederlandse talkshows. Wellicht heeft dat ook te maken met een gebrek aan middelen. De redactie van De wereld draait door is gigantisch. Daar kun je hier alleen maar van dromen."

Toch ziet Cajot een opening: "Het enige programma waar zo'n boekenrubriek bij de VRT op zijn plaats zou zijn, is Reyers laat. Wanneer een schrijver daar een goede beurt maakt, merken we dat ook meteen aan onze winkelverkoop."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden