Vrijdag 21/02/2020

Video

Vlaming schenkt meer dan ooit aan De Kringwinkel: ook bekende Vlamingen doen mee

Maaike Cafmeyer.Beeld De Kringwinkel

De Vlaming geeft om De Kringwinkel. In 2016 zamelden de 135 Kringwinkels in Vlaanderen samen zo'n 72.931 ton goederen in. Dat is 4,9 procent meer dan het jaar daarvoor. Zonder gevers, geen hergebruik en geen jobkansen voor de 5.400 Kringmedewerkers. Dit hebben De Kringwinkels goed begrepen en daarom zetten ze op zaterdag 6 mei alle gevers in de bloemetjes. Wie die dag spullen doneert mag zich verwachten aan een leuke verrassing.

Wat je niet meer nodig hebt, kan heel waardevol zijn voor een ander. Meer en meer Vlamingen zijn zich hiervan bewust, en geven de spullen die ze niet (meer) gebruiken weg. In 2016 gaf de Vlaming 5 keer zoveel aan De Kringwinkel als in 1999. Maar liefst 54 procent van de Vlamingen schonk vorig jaar iets weg aan De Kringwinkel. Dat blijkt uit een onderzoek dat De Kringwinkel in september vorig jaar bij meer dan 1.100 Vlamingen liet uitvoeren door iVOX.

Profiel van de gever
Wie zijn die gulle gevers? Wel, vrouwen vinden iets makkelijker de weg naar De Kringwinkel dan mannen (53,3 procent tegenover 46,7 procent). Verder blijkt ook dat hoe ouder we worden, hoe vrijgeviger. Een pak meer 55+ers (66 procent) schonk goederen aan De Kringwinkel, tegenover 40 procent van de 18- tot 34-jarigen. Kleding (75 procent), boeken en strips (34 procent) en speelgoed (33 procent) wisselen het vaakst gratis van eigenaar.

Ann Tuts.Beeld De Kringwinkel

De redenen om iets weg te geven lopen uiteen. De overgrote meerderheid (82 procent) doet het om er anderen blij mee te maken. Maar ook het milieu beïnvloedt ons geefgedrag: 47 procent geeft spullen aan De Kringwinkels omdat hergebruik duurzaam is. 39 procent van de respondenten gaf jobcreatie op als drijfveer om spullen aan De Kringwinkels te schenken.

"Meer dan tweedehandswinkel"
"Het is fijn dat steeds meer mensen weten dat De Kringwinkel meer is dan zomaar een tweedehandswinkel. De opbrengst uit de verkoop van De Kringwinkels gaat immers integraal naar het behoud en de creatie van arbeidsplaatsen. 80 procent van onze 5.400 medewerkers vindt elders moeilijk werk. Wij leiden hen op, en laten hen werkervaring opdoen. Zo stromen ze later makkelijker door naar de gewone arbeidsmarkt", aldus Marleen Vos, directeur van KOMOSIE, de koepel van de Kringwinkels.

Herman Brusselmans.Beeld De Kringwinkel

'Dag van de Gever'
Om alle gulle gevers te bedanken, organiseert De Kringwinkel op zaterdag 6 mei voor het eerst de 'Dag van de Gever'. Wie spullen komt doneren, mag zich die dag verwachten aan ludieke acties en cadeautjes.

Steun uit bekende hoek
Vijf bekende Vlamingen en fervente Kringwinkelfans ondersteunen deze actie. Ann Tuts, Nigel Williams, Maaike Cafmeyer, Lieven Scheire en Herman Brusselmans geven om De Kringwinkel. Daarnaast gaat 'Homo Turisticus' Jan Matthys in een ludiek filmpje op zoek naar de reden waarom de mensen in de Westhoek nog niet zoveel geven aan De Kringwinkel.

Nigel Williams.Beeld De Kringwinkel


Zelf ook geven aan De Kringwinkel?
• De snelste manier: breng je herbruikbare spullen zelf naar een van de 135 Kringwinkels in Vlaanderen
• De Kringwinkel haalt ook gratis op bij je thuis. Bel 0800 2 0080 voor een een ophaalafspraak
• Drop je herbruikbare kledij in een van de vele textielcontainers van De Kringwinkel
• Bezoekje aan het recyclagepark gepland? Op de meeste recyclageparken staat een hergebruikcontainer voor dingen die nog herbruikbaar zijn.

Bij de Kringwinkel kan je terecht met al je herbruikbare spullen.
Dit zijn dingen die iemand anders nog kan gebruiken. Wat vuil, beschadigd of onveilig is, breng je beter naar het recyclagepark. Elektro of fietsen mag je altijd binnenbrengen. Ook als ze stuk zijn. Twijfel je over wat je kan geven aan De Kringwinkel? Neem dan contact op met De Kringwinkel in je buurt of neem een kijkje op dagvandegever.

Lieven Scheire.Beeld De Kringwinkel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234