Dinsdag 04/08/2020

Werk

Vlaming is weinig geïnteresseerd in opleiding

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).Beeld Photo News

Vier op de tien volwassenen zijn niet geïnteresseerd om een opleiding te volgen. Dat blijkt uit een studie die Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) bestelde. Dat is opvallend aangezien het aanbod er wel is. In weinig andere regio’s bieden bedrijven zoveel opleidingen aan als in Vlaanderen.

‘Vlaanderen hinkt achterop voor levenslang leren.’ Dat is al jaren het vaste mantra als het gaat over het deelnemen aan opleidingen. Het aandeel Vlamingen dat zich bijschoolt, ligt immers een pak lager dan in de buurlanden. Ter illustratie: in 2019 nam 8,6 procent van de 25- tot 64-jarigen deel aan een opleiding. Het Europees gemiddelde is 11,3 procent.

Al moeten die cijfers wat genuanceerd worden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Steunpunt Werk op vraag van minister Crevits. De hierboven geciteerde studie neemt enkel volwassenen op die de voorgaande maand een opleiding volgden. Als men kijkt naar alle volwassenen die het afgelopen jaar een opleiding volgden, dan blijkt bijna een kwart van de actieve bevolking dat te hebben gedaan.

Goed nieuws? Nog niet helemaal. Gevraagd naar de motivatie om een opleiding te volgen, antwoorden zes op de tien volwassenen dat ze gemotiveerd zijn of minstens één opleiding volgden. Maar dat betekent ook dat vier op de tien niet hebben deelgenomen aan een opleiding en ook geen interesse tonen. En dat is geen goede score. Het mag dan wel in lijn liggen met het Europees gemiddelde, het is een pak slechter dan in de Europese toplanden zoals Nederland (27 procent), Zweden (25 procent) en Oostenrijk (30 procent).

De voornaamste reden voor die desinteresse bij een kwart van de Vlamingen is dat ze “geen nood hebben aan een opleiding”. Pijnlijk is dat vooral de kortgeschoolden en 55-plussers niet geïnteresseerd zijn. “Terwijl zij het meest kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt als ze zich niet bijscholen”, klinkt het in het rapport.

“Het is hoopgevend dat uit een nieuwe studie blijkt dat in 2019 een kwart van de volwassenen het afgelopen jaar minstens één opleiding heeft gevolgd”, zegt Crevits. “Dat is beter dan vaak wordt geopperd. Maar we zijn er ons heel goed van bewust dat er nog veel werk aan de winkel is. Het belang van levenslang leren moet voor iedereen duidelijk worden en een deel worden van onze cultuur.”

Interessant is dat die boodschap wél lijkt aan te slaan aan de kant van de werkgevers. Vlaamse werkgevers bieden vandaag net veel meer opleidingen aan dan tien jaar geleden. Op dat vlak is Vlaanderen dan weer top in Europa. Het aandeel bedrijven dat een vorm van opleiding verschafte steeg van 61 procent in 2005 naar 85 procent in 2015. Kortom: hoewel het aanbod voor levenslang leren er ondertussen wel is, lijkt het belang ervan nog niet voldoende doorgedrongen bij alle Vlamingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234