Dinsdag 28/01/2020

Vlaming houdt vast aan klassieke media

Alweer duikt op het internet een uitdager op voor de reguliere media: Sceptr.net biedt een alternatief voor de 'te linkse' Vlaamse pers. Gaan we de VS achterna, waar Breitbart en The Huffington Post gevestigde waarden het nakijken geven? Voorlopig niet.

Al enige jaren beloven Apache, Newsmonkey en De Wereld Morgen klassieke redacties het vuur aan de schenen te leggen. Op 8 december voegt Sceptr zich bij het rijtje. Op de website van Sceptr staat nu nog geen nieuws, alleen een filmpje met de conservatieve columnist Theodore Dalrymple en een beginselverklaring. Die haalt aan dat er in Vlaanderen een te grote mediaconcentratie is en dat 56 procent van de Vlaamse journalisten links blijkt te denken. Dat verarmt de berichtgeving en promoot het eenheidsdenken. "Hier wil Sceptr verandering in brengen", maakt de site zich sterk.

In de VS en zelfs in Nederland vinden alternatieve nieuwssites draagvlak, maar in Vlaanderen zijn nog geen succesverhalen opgetekend. Wordt Sceptr dat wel? De website is ontstaan op initiatief van financiers die naar de hoofdredactie van het Vlaams-nationalistische weekblad 't Pallieterke stapten met het idee om een nieuw digitaal medium uit de grond te stampen. Hoofdredacteur Jonas Naeyaert hoopt dat de website op termijn kan overleven op basis van advertentie-inkomsten.

Veertig freelancers

"Het wordt heel moeilijk om op te boksen tegen de gevestigde media. Het Vlaamse publiek - ook jongeren - blijft teruggrijpen naar klassieke media en hun websites", zegt professor Sarah Van Leuven, directeur van het Center for Journalism Studies aan de UGent.

"Er zal zeker een publiek zijn voor zo'n website, maar in de Vlaamse context wordt het heel lastig om te overleven", zegt professor Baldwin Van Gorp van het Instituut voor Mediastudies aan de KU Leuven. "In de VS kom je uit de kosten wanneer je je richt op een heel kleine niche, hier lukt dat niet. Zeker niet als je echt nieuws wilt brengen, want dat kost tijd en geld."

Het publiek waarop Sceptr mikt, bestaat uit lezers die hun gading niet vinden bij de traditionele nieuwskanalen. "Doordat het merendeel van de journalisten linksdenkend is, bestaat er een impliciete bias", zegt Naeyaert. "Wij vinden dat de media te veel opvoeden, terwijl wij meer willen informeren. Nu mag je bijvoorbeeld niet vertellen dat daders allochtoon zijn, tenzij het relevant is. Maar wie bepaalt dat? Geef de feiten en laat de mensen een beslissing nemen."

Mogen we dan een site verwachten met een rechtse invalshoek? "Wij hebben niet de bedoeling om de nieuwe Breitbart te zijn, want zij brengen semipropaganda", verwijst Naeyaert naar de controversiële Amerikaanse website. "Ons doel is politiek nieuws te brengen, niet zozeer commentaar te geven. Ons logo - een scepter - verwijst naar macht."

De hoofdredacteur zal een netwerk van veertig freelancers aansturen, elk met hun specialiteit. Zelf heeft hij geen journalistieke ervaring. Tot voor kort was hij woordvoerder van de Vlaamse Volksbeweging, als student was hij voorzitter van het Vlaams-conservatieve KVHV. "Ik ga niet ontkennen dat ik een kleur heb. Maar waarom worden diezelfde vragen niet gesteld over andere journalisten? Wij hebben geen politieke beweegredenen en willen geen ideologische stempel. Wij zijn niet van plan een positie in te nemen over abortus of euthanasie."

"Het is goed dat andere invalshoeken en onderwerpen aan bod komen. Vanuit dat oogpunt is Sceptr zeker geen slecht initiatief", besluit Van Leuven. "Maar ik geloof niet dat het een aanval kan zijn op te linkse media."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234