Woensdag 16/10/2019

Het gezin in Vlaanderen

Vlaming blijft dromen van klassiek gezin

Beeld ter illustratie. Beeld Getty Images

De meeste gezinnen in Vlaanderen en Brussel stellen het goed, zo toont de nieuwe grote gezinsenquête van de Vlaamse overheid. Maar een op de vijf worstelt met onder andere opvoeding, gezondheid en financiën. Het traditionele tweeoudergezin blijft het grote ideaal.

Hoe zien gezinnen er vandaag uit, hoe stellen ze het en tegen welke hindernissen botsen ze? Meer dan 2.500 mensen gaven uitgebreid inkijk in hun gezinsleven voor de grote gezinsenquête in opdracht van minister van Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V).

Twee rode draden vallen op in de resultaten.

Ten eerste blijkt dat het traditionele tweeoudergezin het grote ideaal blijft. Het huwelijk verliest dan wel terrein en jongere generaties blijven veel minder vaak en lang bij dezelfde partner waardoor kameleon-gezinnen ontstaan, maar opmerkelijk veel mensen verlangen wel naar het typische gezin met twee ouders en kinderen van die twee ouders.

Romantisch idee

“Een op de tien leeft in een nieuw samengesteld gezin, maar de meesten ervaren dat als een tweede optie en hadden het liever anders gezien. Ze hebben bijvoorbeeld spijt van een scheiding, willen met hun nieuwe partner nog eigen kinderen of wilden dat de kinderen uit de vorige relatie eigenlijk kinderen van hun nieuwe partner waren”, zegt Veerle Audenaert, onderzoekster bij het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. “In de hoofden staat het romantische idee van het traditionele kerngezin overeind en dat is waar mensen naar streven. De verwachting dat gezinnen steeds andere vormen zullen aannemen moeten we dus toch wat temperen.”

Beeld DM

Lees ook: Een op tien gezinnen met kinderen is nieuw samengesteld

Ten tweede blijkt dat de overgrote meerderheid het goed stelt als het gaat over gezondheid, opvoeding, sociaal leven, hoe het gezin functioneert en financiën, en ook tevreden is over zijn of haar gezinsleven. Maar tegelijk blijkt dat er telkens wel een aanzienlijke minderheid is die het wel flink moeilijk heeft op die verschillende vlakken.

“Het is niet per se altijd dezelfde groep, maar doorgaans ongeveer een op de vijf heeft het op een of meerdere vlakken lastig”, zegt Audenaert.

Zo kan een op de tien gezinnen moeilijk rondkomen en is het moeilijk om facturen te betalen en kan een op de vijf gezinnen zich geen jaarlijkse vakantie veroorloven of een onverwachte factuur van 1.000 euro betalen.

Beeld DM

Bovenmatig uitgeput

Ook een op de vijf ervaart spanningen in de relatie doordat er kinderen moeten worden opgevoed. Nog meer mensen, een op de drie, vindt de kinderen opvoeden moeilijker dan gedacht. Een kwart ervaart problemen met zijn of haar kind(eren). Het gaat dan vooral over geworstel met emoties of problemen met sociaal gedrag. Vier op de tien ouders zochten al de hulp van een deskundige. En bijna de helft van de mensen met een gezin voelt zich bovenmatig uitgeput.

“Deze scan van gezinnen laat erg goed de vermoeide samenleving zien”, zegt Audenaert. “De combinatie werk en gezin loopt duidelijk niet over rozen en ruim een derde van de voltijds werkenden ervaart dat werken lastig te combineren is met een gezin."

De onderzoekers vinden het dan ook niet verwonderlijk dat een meerderheid een beroep doet op hulp. “We zien ook dat de onbetaalde hulp van voornamelijk de ouders en schoonouders bij de zorg en opvang van de kinderen nog altijd zeer aanzienlijk is. Erg veel gezinnen schakelen vele uren per week ouders en schoonouders in”, aldus nog Audenaert.

Gevraagd naar wat gezinnen vandaag vooral nodig hebben, zegt Audenaert: “Tijd. Meer tijd, tijd voor zichzelf, tijd voor de partner, tijd voor de kinderen en tijd voor vrije tijd.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234