Dinsdag 03/08/2021

Vlaktaks is nog steeds geen goed idee

André Decoster is gewoon hoogleraar publieke financiën aan de faculteit economie en bedrijfsweten- schappen van de KU Leuven.

Daar is het voorstel voor een vlaktaks weer. Open Vld wil de oplopende aanslagvoeten in de personenbelasting (nu van 25 tot 50 procent) vervangen door één enkel tarief van 30 procent. Daarbij twee opmerkingen om het voorstel recht te doen. Eén: het voorstel kadert in een veel bredere hervorming dan enkel maar een herstructurering van de tarieven van de personenbelasting. En twee: een deel van het inkomen blijft vrijgesteld, wat neerkomt op een nultarief voor lage inkomens. Daardoor zijn er eigenlijk twee tarieven: 0 procent en 30 procent. Dat zorgt ervoor dat men nog steeds meer belastingen betaalt naarmate men rijker wordt. Toch overtuigt het pleidooi van Rutten voor deze vlaktaks niet. Om drie redenen.

Ten eerste gaat Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten er prat op dat het tarief dat ze voorstelt "niet budgetneutraal is". In mensentaal: het kost handenvol geld, tussen de 15 en 20 miljard euro. Daardoor zouden, aldus Rutten, de argumenten die in de vele studies over de vlaktaks niet geldig zijn voor haar voorstel, want "iedereen wint". Degelijke studies leggen inderdaad altijd budgetneutraliteit op voor ze een voorstel evalueren. Daar is een goede reden voor. Als de overheid 15 miljard minder inkomsten heeft, dan zal iemand daarvoor opdraaien. Ofwel omdat andere belastingen verhoogd worden, ofwel omdat er bespaard wordt, in welke vorm dan ook.

Mijn punt is hier niet dat je niet mag pleiten om het fameuze overheidsbeslag omlaag te brengen. Wel dat je dan ook de winnaars en vooral verliezers daarvan in kaart moet brengen voor je een uitspraak doet als "iedereen wint". In die zin is dit voorstel in hetzelfde bedje ziek als de taxshift van twee jaar geleden, waarbij de lasten op arbeid verlaagd werden. Ze werden niet gecompenseerd door een equivalente belastingverhoging of uitgavenreductie. Er werd een gat van 6 miljard geslagen. De taxshift is verhullend taalgebruik voor iets wat geen shift of verschuiving is, maar gewoon een belastingverlaging. En zolang niet duidelijk is wie daarvoor zal opdraaien, is het beeld van winnaars en verliezers vertekend.

Beperkt terugverdieneffect

Die beschouwing over de taxshift brengt me bij mijn tweede punt: misschien zal de belastinghervorming zichzelf wel terugverdienen? Ook daar loont het om studies niet zomaar naast zich neer te leggen. Alle studies wijzen uit dat dit terugverdieneffect er wel is, maar dat het heel beperkt is. Zelf schatten wij het terugverdieneffect van de taxshift van twee jaar geleden op ten hoogste 20 procent. Er blijft dus een kost van 80 procent van het oorspronkelijke bedrag. Denken dat dit soort maatregelen zichzelf financiert, is dagdromen.

Het derde tegenargument is het belangrijkste. Er is een goede reden waarom we de tarieven in de personenbelasting laten toenemen met het inkomen. Dat is omdat de progressieve personenbelasting gebruikt wordt om te herverdelen van wie veel verdient naar wie minder verdient. Daarin is het opzet van de personenbelasting trouwens verschillend van de sociale verzekeringen. Daar nemen de premies in principe niet toe met het inkomen. Deze progressiviteit in vraag stellen via een vlaktaks mag. Maar dan gebeurt dat best expliciet. Dat is nu niet het geval.

Als je wél wilt blijven herverdelen via de personenbelasting, dan wijzen alle (Belgische en internationale) studies uit dat de vlaktaks daarvoor een veel te bot instrument is. Als je evenveel wilt herverdelen via een vlaktaks moet je een heel hoge belastingvrije som instellen. Maar dat is budgettair enkel haalbaar als je het tarief van de vlaktaks ook hoog optrekt (mijn vroegere berekeningen tonen aan: tot zelfs 55 procent). Maar met dit hoge tarief gooi je natuurlijk het kind met het badwater weg. Het zorgt zelfs voor schadelijker economische effecten dan het huidige systeem.

Neen, een vlaktaks is en blijft een achterhaald idee. Dat betekent niet dat een grondige evaluatie van onze personenbelasting niet aan de orde is. Het is de verdienste van het Open Vld-ballonnetje dat dit eindelijk gebeurt buiten een begrotingsronde. Zo hoort het, en zo had het allang moeten gebeuren. Alleen vrees ik dat die grondige doorlichting eerder zal wijzen in de richting van het in vraag stellen van de talloze aftrekken en verminderingen, en van een verdere verlaging van de lasten op arbeid gecompenseerd door belastingen op bepaalde vormen van vermogensinkomen, dan in de richting van een vlaktaks.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234