Vrijdag 02/06/2023

Vladimir Poetin bemoeit zich met het wereldkampioenschap

'De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Leonid Koesjma doen op 19 september de eerste zet op het wereldkampioenschap schaken tussen de Rus Gary Kasparov en de Oekraïense titelverdediger Roeslan Ponomarjov in Jalta", de parel van de Krim aan de Oekraïense rivièra. Door dat persbericht van AP op 22 juli klinkt het nu officieel. Maar we raden u aan toch nog maar even te wachten vooraleer u uw tickets bestelt: tot nu toe hebben Kasparov noch Ponomarjov het bericht willen bevestigen.

Beide kandidaat-wereldkampioenen claimen immers elk 150.000 dollar schadevergoeding van de wereldschaakbond Fide. De Fide had hen eerder al contracten laten tekenen voor een WK-match in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires in juni, maar die wedstrijd ging uiteindelijk niet door. De geëiste schadevergoeding moet het verlies compenseren dat de WK-kandidaten leden bij de dure voorbereiding op de match, en natuurlijk ook omdat geen van beiden in die periode aan andere toernooien kon deelnemen.

De WK-tweekamp past in een verzoeningsplan om de officiële en de dissidente wereldtitel te verenigen: vanaf eind dit jaar zou de Fide voortaan opnieuw als enige WK-matchen mogen organiseren. Maar voorlopig is de financiering van de tweekamp op Jalta (waarvoor een bedrag van meer dan 1 miljoen dollar genoemd wordt) nog lang niet rond. Hopeloos is de situatie zo kort voor de begindatum echter niet, want in het voorbije decennium zijn er op het laatste moment wel vaker obscure Russische sponsors uit de wereld van de petroleumindustrie 'uit het niets' opgedoken.

Behalve de financiering van de match zitten er nog andere haren in de boter. Het grootste probleem is de positie van Kirsan Iljoemzjinov, de voorzitter van de wereldschaakbond Fide, tevens president van de Russische deelrepubliek Kalmukkië. Iljoemzjinov leeft al jaren in onmin met de centrale Russische administratie. Zo moest hij forse kritiek incasseren, onder meer voor het innen van subsidies voor 'schaakstad Elista', de hoofdstad van Kalmukkië (van die plannen kwam uiteindelijk trouwens bitter weinig terecht), en voor de opvang van 17.000 vluchtelingen uit het naburige Tsjetsjenië, in ruil voor de belofte van de vluchtelingen dat ze Iljoemzjinov zouden steunen bij de presidentsverkiezingen.

De jongste maanden is Poetin de positie van Iljoemzjinov flink aan het ondergraven. Eind juni nog moest die een rake klap incasseren toen zijn minister van Binnenlandse Zaken (en een van zijn trouwste medewerkers) Timofei Saskykov gearresteerd werd. Sasykov wordt beschuldigd van corruptie, fraude en machtsmisbruik. Volgens de Russische openbare aanklager Fridinsky zijn de beschuldigingen aan Saskykovs adres slechts het topje van de ijsberg en mogen er binnenkort nog meer aanhoudingen verwacht worden.

Hoe negatief de berichten over de organisatie van het officiële wereldkampioenschap ook mogen klinken, met de 'laatste dissidente WK-match' tussen de Russische titelverdediger Vladimir Kramnik en zijn Hongaarse uitdager Peter Leko is het nog slechter gesteld. Einstein TV, de multinational die over de rechten van dat WK beschikt, is virtueel failliet. Ongeveer een jaar geleden werden de aandelen van het Engelse multimediabedrijf geschorst op de Londense beurs. En eind juni jongstleden gaf Einstein toe dat het geen cosponsors kon vinden voor de organisatie van 'zijn' WK-match.

Momenteel worden er achter de schermen nog steeds verwoede pogingen ondernomen door de Hongaarse regering om de tweekamp in Boedapest te laten plaatsvinden. En een ander vage mogelijkheid is... Buenos Aires. Het afspringen van de match tussen Kasparov en Ponomarjov in de Argentijnse hoofdstad had onder andere te maken met de presidentsverkiezingen in dat land. President Duhalde was een groot schaakliefhebber, maar hij verloor de verkiezingen.

Zijn opvolger Nestor Kirchner is de zesde Argentijnse president in achttien maanden tijd. Hij lijkt vaster in het zadel te zitten dan zijn voorgangers. Naar verluidt is ook de huidige vice-president Daniel Scioli een schaakliefhebber, en lijkt hij wel zin te hebben in een prestigieuze schaakmatch die het imago van het zwaar geteisterde Zuid-Amerikaanse land kan helpen oppoetsen.

Van de verzoeningsmatch tussen de dissidente en officiële wereldkampioen schaken in november (zoals ruim een jaar geleden vastgelegd op een grote schakersconferentie in Praag) is op dit moment echter even geen sprake meer. Dat Kasparov in die maand een riant contract heeft afgesloten voor een match tegen schaakprogramma Fritz is een veeg teken. Fritz speelde vorig jaar gelijk tegen Kramnik. Blijkbaar is het in deze tijd gemakkelijker om een wedstrijd tussen een mens en een schaakcomputer te organiseren dan een match om het wereldkampioenschap.

Zoals verwacht werd het 26ste internationale open toernooi van de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez volledig gedomineerd door de Oekraïner Vladimir Baklan en de Let Daniël Fridman. Toch kwam er in de slotronde nog een kleine verrassing: Baklan slaagde er niet in om de Nederlander Van der Weide te bedwingen en moest daardoor de eerste prijs aan Fridman laten.

De eindstand: 1. Fridman 8,5/9; 2. Baklan 8; 3. Van der Weide, Usachy, Draftian, Ooms 7,5; 7. Abolianin, Cekro, Wemmers, Dörenberg, Docx, Tolk 7 enzovoort (438 deelnemers).

Wit: Abolianin

Zwart: Fridman 1. d4 d5 2. c4 e6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 c6 5. cxd5 exd5 6. Lg5 h6 7. Lxf6 Dxf6 8. e3 Ld6 9. Ld3 0-0 10. h3 De7 11. Dc2 Le6 12. 0-0-0 Pd7 13. g4 Tfc8 14. Kb1 c5 15. g5 hxg5 16. Thg1 cxd4 17. Lh7+ Kf8 18. Pxd4 Le5 19. Lf5 Kg8 20. h4 gxh4 21. f4 Lf6 22. Lh7+ Kh8 23. f5 Pf8 24. fxe6 Pxh7 25. Pxd5 Txc2 26. Pxe7 Tc5 27. Pdf5 fxe6 28. Pg6+ Kg8 29. Pfe7+ Kf7 30. Td7 Tg5 en wit geeft op.

Wit: Kh2, Df6, Tf1, Lg2, Pb4, pib5, c4, e4.

Zwart: Kg8, Dg4, Ta8, Lb7, Pe7, pib6, d6, g6, h7. 1. ... Pf5! 2. De6+ Kg7 3. Dd7+ Kh6 4. Dxb7 Dg3+ 5. Kg1 Pe3 6. e5 Pg4 7. Td1 Kf8 en wit geeft op.

Georgiev - Rogers (1993)

Wit: Kg1, Dd2, Tf1, La3, Le2, Pc5, pib3, b5, f2, g2, h2.

Zwart: Kg8, Db8, Tf8, La8, Le5, Pd7 pid4, g6, h7.

Zwart aan zet speelt en wint.

Wouter Janssens

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234