Vrijdag 16/04/2021

Vlaanderens beroemdste schrijversvrouw is niet meer

Jeanneke Boon was van onschatbare betekenis voor carri�re van haar man

Jeanneke en Louis Paul Boon in de dood verenigd

In Aalst is afgelopen vrijdag Jeanneke Boon (1915) overleden. De vrouw van wijlen Louis Paul Boon was negentig jaar oud en al geruime tijd ziek. Haar betekenis voor de schrijverscarrière van haar man valt moeilijk te overschatten. Zo was zij het die in 1942 het manuscript van Boons debuut De voorstad groeit van een slot voorzag en naar de jury van de Leo J. Krynprijs stuurde. Boon won die prijs, waarop zijn vrouw naar het stadhuis trok om op zijn identiteitskaart als beroep 'letterkundige' te laten invullen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

Geen Louis Paul Boon zonder zijn Jeanneke. De schrijversvrouw was zijn typiste, zijn boekhouder, zijn chauffeur en de enige kostwinner tijdens de vele jaren dat haar echtgenoot nog niet van zijn pen kon leven. "Ik geloofde in hem", vertelde ze zes jaar geleden aan De Morgen, "en ik heb hem nooit gedwongen om ander werk te zoeken." Jeanneke Boon bleef tot het bittere einde pal achter haar man staan, zelfs als die aan zijn beruchte collectie blote vrouwen werkte en zelfs toen die aan het einde van zijn leven verbitterd en drankzuchtig was geworden.

Jeanneke Boon (geboren De Wolf) was de dochter van een Aalsterse schrijnwerker. Ze was dertien toen haar broer Clement een vriend mee naar huis nam, de zestienjarige Louis Paul Boon. De knaap kwam er eerst over de vloer om te kaarten, maar algauw zou de interesse voor het spelletje overslaan op het zusje.

Jeanneke De Wolf trad met de schrijver in het huwelijk in 1936, ondanks waarschuwingen als zou Boon een communist zijn. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wordt haar man krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Jeanneke blijft alleen achter, samen met hun pasgeboren zoon Jo. In augustus 1940 mag manlief weer naar huis, zij het fel getekend. Boon neemt zich voor om voortaan alleen nog te schrijven en te schilderen, Jeanneke stemt in en probeert als kleermaakster in hun levensonderhoud te voorzien. Als haar man in 1942 de laatste hand aan het leggen is aan het manuscript van zijn debuut De voorstad groeit, is zij het die hem inspireert tot het slot ("enzovoort enzovoort") en het werk naar de jury van de L.J. Krynprijs stuurt. De jury, onder wie Willem Elsschot, bekroonde het manuscript, dat werd uitgeven door Manteau.

Hoewel het nog tot de jaren zeventig zal duren voor Boon met Pieter Daens een echte bestseller zou schrijven, heeft het echtpaar in 1952 genoeg geld gespaard om in Erembodegem een huis te bouwen. De woning, een ontwerp van dichter-architect Albert Bontridder, wordt huize Isengrimus gedoopt, een naam die verwijst naar de wolf uit het door Boon bewerkte dierenepos Van den Vos Reinaerde, maar ook naar de naam van zijn vrouw. Die woonde er tot eind 2003, toen ze naar een rusthuis verhuisde.

Jeanneke Boon heeft de dood van haar echtgenoot nooit volledig kunnen verwerken. Op 10 mei 1979, een dag voor het echtpaar mogelijk als voorbode van de Nobelprijs verwacht werd op een feestje van de Zweedse ambassade, trof ze haar man levenloos achter zijn schrijftafel aan. Het was het begin van een duistere periode waarin ze naar eigen niets beters wist te verzinnen dan te roken en te drinken. "Ik begrijp nu zeer goed wat Louis op het einde van zijn leven heeft gevoeld", schreef ze in haar in 1990 verschenen Memoires. "Je voelt jezelf aftakelen en je hebt daar geen enkel verweer tegen tenzij een flinke whisky en wat Temesta. Louis is weg, ik heb geen auto meer, ik ben een borst kwijt en mijn zicht gaat steeds meer achteruit. Soms zie ik het echt niet meer zitten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234