Zondag 13/06/2021

NieuwsVaccinatie

Vlaanderen zet volgende week meer dan 150.000 vaccins, over twee weken grote versnelling verwacht

null Beeld Thomas Sweertvaegher
Beeld Thomas Sweertvaegher

In Vlaanderen worden volgende week 154.257 vaccins toegediend, 10 procent meer dan de 140.000 van deze week. De meeste spuitjes zijn bedoeld voor de vaccinatiecentra, waar het vanaf volgende week vooral aan de ouderen in de bevolking is, en voor de ziekenhuizen. Een echt grote versnelling is pas voorzien voor de laatste week van maart.

De vaccinatiecampagne in Vlaanderen schakelt volgende week opnieuw een - kleine - versnelling hoger. Nadat deze week de eerste 19.200 85-plussers in de vaccinatiecentra welkom waren, zullen dat er volgende week 87.000 zijn. Zij krijgen dan allemaal hun eerste inenting met het vaccin van AstraZeneca, waarvoor de tweede prik twaalf weken later volgt, of dat van Pfizer, waarvoor er vijf weken later een tweede inenting is.

In de ziekenhuizen staan 37.500 vaccinaties op het programma, waarvan 21.270 patiënten die hun eerste prik zullen krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten in langdurige revalidatie en patiënten in de psychiatrische ziekenhuizen. Ook krijgen 16.260 ziekenhuismedewerkers hun tweede prik.

In de collectieve zorginstellingen zoals die voor gehandicapten zijn er meer dan 18.000 tweede inentingen gepland bij mensen die in februari hun eerste dosis hebben gekregen. Ook de 11.000 vaccins voor de bewoners van serviceflats zijn bijna allemaal tweede prikken, waarna die mensen volledig beschermd zijn.

In de woon-zorgcentra staan nog 204 inentingen ingepland, aangezien zo goed als iedereen daar nu het volledige traject heeft doorlopen. Nieuwe bewoners van de rusthuizen worden meestal door de arts van het centrum in kwestie ingeënt via vaccins die voor hen klaarliggen in de vaccinatiecentra.

Op de kaart kan u zien hoeveel vaccins het centrum in uw buurt de komende week toegewezen krijgt, en hoeveel er al gezet zijn:

Beke: ‘Moeilijke week’

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) had het op de persconferentie over een “moeilijke” week qua vaccinaties, vooral door het nieuws rond AstraZeneca. Maar volgens Dirk Dewolf, topman van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, is de conclusie van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA van gisteren “kristalhelder: er is geen enkel verband tussen vaccinaties en een hoger risico op tromboses”.

Wel is er “geen uitsluitsel over enkele zeldzame gevallen met een combinatie tussen trombose en lage bloedplaatjes”, maar het gaat daar om 25 gevallen op 20 miljoen vaccinaties. Daarom zal de bijsluiter dat minimale risico extra vermelden, en wordt er meer aandacht geschonken aan symptomen als blauwe plekken en aanhoudende en ernstige hoofdpijn na vaccinatie.

Grote versnelling voor over twee weken

Pas over twee weken zal de campagne in Vlaanderen echt versnellen met dan 191.421 vaccinaties, waarvan 166.000 in de vaccinatiecentra. Volgens de voorlopige planning moeten dan de eerste zeventigers een eerste prik krijgen. Deze week zijn de uitnodigingen voor die mensen vertrokken.

De versnelling komt er vooral dankzij de beslissing om het tweede Pfizer-vaccin nu standaard na vijf weken toe te dienen in plaats van drie. Daardoor hoeft er geen stock van gereserveerde tweede dosissen meer aangehouden te worden en kunnen de voorraden in de vriezers opgebruikt worden. Bovendien is Pfizer al zijn leveringsbeloften tot nu toe nagekomen en levert de producent ook zeer regelmatig.

Doel: iedereen gevaccineerd op 11 juli

De Vlaamse vaccinatiecampagne zal ook effectief moeten versnellen, willen we het objectief van 11 juli halen dat minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft vooropgesteld. Dan moet elke Vlaming die dat wil, een eerste prik hebben gekregen.

Maar aan het huidige tempo waarin Vlaanderen vaccineert, zal op die datum nog geen 40 procent van de Vlamingen gevaccineerd zijn.

Terwijl Vlaanderen nu gemiddeld 12.700 vaccins per dag toedient, zouden dat er eigenlijk 41.500 moeten zijn. Als de producenten leveren wat ze beloofd hebben, zal de versnelling er ook effectief komen, belooft Beke.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234