Dinsdag 20/04/2021

Exitstrategie

Vlaanderen wil medewerkers van callcenters omscholen tot coronaspeurders

Een medewerker in een callcenter. Minister van Welzijn Wouter Beke zoekt potentiële coronaspeurders in deze sector.  Beeld ANP XTRA
Een medewerker in een callcenter. Minister van Welzijn Wouter Beke zoekt potentiële coronaspeurders in deze sector.Beeld ANP XTRA

In de zoektocht naar coronaspeurders kijkt Vlaanderen onder meer naar werknemers van callcenters. Na een opleiding van een halve dag zouden zij zonder medische voorkennis aan de slag kunnen. Maar de deadline van 4 mei halen we wellicht niet.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is dringend op zoek naar 1.200 contact tracers. Zij bellen Vlamingen op die een positieve coronatest hebben afgelegd, waarna ze samen overlopen welke contacten ze de voorbije twee weken hebben gehad. Deze personen worden op hun beurt verwittigd om extra waakzaam te zijn voor symptomen van het longvirus of om zichzelf te isoleren en naar de dokter te gaan.

De coronaspeurders zijn onmisbaar om de bestaande coronamaatregelen te kunnen versoepelen. De Nationale Veiligheidsraad besliste dat ze vanaf 4 mei, de eerste fase van de versoepeling, van start moeten gaan. Tegen dan moeten Vlaanderen, Brussel en Wallonië elk een speurderscentrum hebben opgericht. Daarnaast voorziet de federale overheid een digitaal platform waarop de Vlaamse, Brusselse en Waalse tracers informatie kunnen uitwisselen.

Op 4 mei zullen wellicht nog niet alle Vlaamse coronaspeurders aan de slag zijn. In het beste geval staat een beperkte ploeg klaar. Die zou dan hopelijk tegen 11 mei, de dag waarop de winkels opengaan, worden aangevuld. Dat valt te horen in politieke kringen.

Callcenterprofiel

In totaal zoekt Vlaanderen negenhonderd tracers die telefonisch werken, en driehonderd die op het terrein gaan. De eersten moeten geen medische achtergrond hebben, maar ze moeten wel vertrouwen kunnen wekken, goed kunnen luisteren en een zekere overtuigingskracht hebben. Het typische callcenterprofiel, dus. De anderen, die bij mensen thuis komen, moeten nog een tikkeltje communicatiever zijn en eventueel affiniteit hebben met de medische sector.

Om tijd te winnen, werft Vlaanderen deze tracers niet zelf aan. Daarvoor rekenen ze op een externe partner die normaal deze week een contract zal ondertekenen. Op dit moment zijn er verschillende kandidaten in de running. De toewijzing liep enkele dagen vertraging op omdat de Inspectie Financiën opmerkingen had bij het oorspronkelijke ontwerp van de aanbesteding.

De bedoeling is dat de partner al meteen een startklare ploeg van werkkrachten op tafel legt. Mensen uit callcenters, onder meer, die in onderaanneming voor de Vlaamse overheid zouden werken. Of andere dienstverleners. Dat mag de partner zelf bepalen. Als die werving niet volstaat, kunnen er nog ambtenaren worden ingeschakeld. “Erg ingewikkeld is het niet”, zegt een regeringsbron. “Al wie kan lezen en schrijven komt in principe in aanmerking. Bovendien zijn er op dit moment veel overheidsdiensten en organisaties waar het werk op een lager pitje staat.”

Opleiding

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid werkt momenteel een crash course uit, een snelcursus van minder dan een halve dag. “De bedoeling is dat tracers snel aan de slag kunnen”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “Ze krijgen scripts waarin ze kunnen aflezen welke vragen ze moeten stellen. Afhankelijk van de antwoorden weten ze welke bijvragen ze moeten opwerpen, en welk advies ze uiteindelijk moeten verstrekken.”

In andere landen bestaan er al diverse tracing-systemen, het ene extremer dan het andere. In Zuid-Korea krijgen coronaspeurders bijvoorbeeld toegang tot creditcardgegevens, beelden van veiligheidscamera’s en gps-data van smartphones. Een succesvolle maar drastische aanpak die weinig rekening houdt met de privacy van burgers. In Duitsland interviewen ze mensen en rekenen ze op hun vrijwillige medewerking. Dat tweede systeem wil Vlaanderen.

“Het is belangrijk dat mensen niet bang zijn om informatie te delen”, zegt Moonens. “Ook als je naar een illegaal feestje bent geweest, krijg je dus de absolute garantie dat die informatie niet wordt gedeeld met politie of justitie. We willen alleen maar mensen waarschuwen over hun mogelijke besmetting. En zij krijgen trouwens niet te horen van wie die besmetting komt, alleen dat ze in contact zijn geweest met een besmette persoon.”

Te weinig testen

Dat de coronaploeg nog niet op punt staat, ligt niet aan de experts die ons uit de lockdown gidsen. Zij gaven in hun eerste rapport op 14 april al aan dat de aanwerving een prioriteit moest zijn. Daarna ging er veel tijd verloren door het politiek getouwtrek tussen het federale niveau en de gewesten. Zij raakten het niet eens over wie wat zou doen. Beke kreeg pas vorige maandag de opdracht om een speurdersploeg samen te stellen.

Intussen blijft het andere aspect van onze ‘test & trace’-aanpak ook nog een forse uitdaging. “De voorbije drie dagen werden er dagelijks 15.000 coronatesten afgenomen”, zegt bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld). Dat is nog altijd te weinig. Tegen 4 mei moeten we minstens 25.000 testen per dag afnemen, en in een latere fase kan dat aantal nog verder oplopen tot 45.000. Dat is belangrijk om het virus snel te kunnen indijken.

Materiaal is er geen probleem, personeel wel. Huisartsen zullen de komende weken meer betrokken worden bij de afname van de testen. Alleen moeten zij voldoende beschermingsmateriaal hebben. “Voorlopig is er niet genoeg materiaal voor elke arts. Daarom gaan we na of we de triagecentra voor coronapatiënten kunnen omvormen tot testcentra”, zegt Roel Van Giel, voorzitter van van huisartsensyndicaat Domus Medica. “Wij doen volop ons best, maar ik weet niet of we 4 mei zullen halen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234