Woensdag 08/02/2023

Vlaanderen weet zelf niet hoeveel leegstand er is

14.603 panden staan er leeg in Vlaanderen. Officieel dan toch, want dat is enkel de geregistreerde leegstand. Het werkelijke probleem is veel groter.

Afgaand op de cijfers die de 308 steden en gemeenten jaarlijks doorgeven aan Vlaanderen, stonden er eind vorig jaar 14.603 woningen leeg. Bekeken per aantal woongelegenheden in die gemeenten, bekleedt de West-Vlaamse gemeente Alveringem met een leegstand tussen 38,85 panden op 1.000 de koppositie. Ter vergelijking: in Antwerpen zijn dat er 2,27 op duizend, in Gent 1,8 op duizend.

Wil dat dan zeggen dat er in Antwerpen en Gent effectief zoveel minder huizen leegstaan dan in Alveringem? Niet in het minst. Het toont vooral aan dat Alveringem een actief beleid voert tegen leegstand. Het is de taak van de gemeenten zelf om de lokale leegstand in kaart te brengen. Die moeten zij, in ruil tegen een vergoeding, doorgeven aan het Vlaamse Gewest.

Maar lang niet iedere gemeente neemt die strijd tegen leegstand evenzeer ter harte, waardoor niemand er bijgevolg zicht op heeft hoe groot de problematiek van de leegstand in werkelijkheid is. Alleen dat het veel meer moet zijn dan die 14.603 woonsten, is wel duidelijk. "Als we die allemaal terug op de markt krijgen, zouden we veel meer mensen een betaalbaar dak boven hun hoofd kunnen garanderen. Hoe groter de markt, hoe lager de prijzen", zegt minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a).

De gemeenten die geen actief registratiebeleid voeren, zullen eerstdaags daartoe aangemaand worden, zegt Van den Bossche nog. Voor de gemeenten die geen eigen heffingsregelement hebben, momenteel zijn 'slechts' 222 van de 308 gemeenten in regel, maar die wel een uitzonderlijk hoge leegstand kennen, wijzigde de Vlaamse regering eind 2011 al het grond- en pandendecreet.

Vanaf dit jaar zou Vlaanderen zelf een leegstandheffing moeten kunnen opleggen aan de slechtst scorende gemeenten waar de leegstand bovendien toeneemt. "Alleen blijkt die stok achter de deur een papieren tijger", ergert Vlaams volksvertegenwoordiger Sas Van Rouveroij (Open Vld) zich. Uit een antwoord op zijn vraag aan Van den Bossche welke gemeenten zich dan wel mogen verwachten aan zo'n sanctie, blijft de minister het antwoord schuldig. Daarvoor moeten jaarlijkse metingen verricht worden op door de Vlaamse regering te bepalen data, luidt het, en die zijn vooralsnog niet uitgevoerd.

Een schande, vindt Van Rouveroij. "Als je het meent met de strijd tegen leegstand is dit niet ernstig. De regering had anderhalf jaar de tijd en deed niet het nodige om die stok achter de deur ook werkzaam te maken." Volgens minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) wordt daar binnenkort werk van gemaakt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234